Unescos generaldirektör Irina Bokova besökte i lördags, den 2 februari, Mali tillsammans med Frankrikes president François Hollande och Malis interimspresident Dioncounda Traoré. Anledningen för besöket var lanseringen av en plan för återuppbyggnad och skyddsbevarande av kulturarven i norra Mali. Detta inkluderar Timbuktus mausoleer och stadens fantastiska samling av antika manuskript.

Foto: Generaldirektör Bokova, president Hollande och interimspresident Traoré ©AFP/POOL/Fred Dufour

Generaldirektören besökte under dagen Timbuktus världsarvsplatser och forskningscentret Ahmed Baba där 40 000 av de antika manuskripten förvaras. Därefter reste hon tillsammans med president Hollande till huvudstaden Bamako för att möta Malis ledare.

”Timbuktus skatter är en aldrig sinande källa av stolthet för Mali” sa generaldirektören. ”Att restaurera detta viktiga kulturarv kommer att ge Malis befolkning styrkan och förtroendet som behövs för att bygga upp en nationell gemenskap och framtidstro”.

Generaldirektören meddelade att en expertgrupp snarast ska sändas till Mali för att tillsammans med regeringen bedöma skadorna på kulturarven och förbereda en plan för återuppbyggnad.

Generaldirektören tillade att Unesco ska bidra med den nödvändiga expertisen och resurserna som behövs för att försäkra att arbetet sker effektivt och hållbart. En stor del av projektet är en planerad digitaliseringen av Timbuktus manuskript som ska samlas i ett nytt virtuellt bibliotek.

Timbuktus tre största moskéer, Djingareyber, Sankore och Sidi Yahi, samt 16 mausoleer skrevs in i Unescos världsarvslista år 1988. Askias grav i staden Gao följde år 2004. I juli 2012 efter att 11 mausoleer och delar av Sidi Yahi moskén förstörts skrevs båda platser in på Unescos lista över hotade världsarv. Unesco har bidragit med topografiska kartor och koordinerat de väpnade styrkorna i Mali, Frankrike och Chad för att undvika beskjutning av dessa platser.

Uppskattningsvis finns det 300 000 manuskript i privata och offentliga samlingar i Timbuktu. Många av dem är daterade så långt tillbaks som 1200-1600-talen. De skrevs av någon av stadens många framstående forskare eller har transporterats till Timbuktu från de antika marknaderna i Norra Afrika, Al-Andalus och arabländerna. Dessa antika manuskript är unika vittnesmål över århundraden av civilisation och berör ämnen som religionsstudier, matematik, medicin, astronomi, musik, litteratur, poesi och arkitektur.