De investeringar som gjorts för att främja flickors och kvinnors utbildning har gett resultat. Det framgår av det nya faktablad som Unesco sammanställt till internationella kvinnodagen den 8 mars.

Världen genomgår just nu en omfattande utbildningskris, där Unesco bedömer att 763 miljoner vuxna saknar grundläggande kunskaper i att läsa och skriva. Fram till 2030 behöver världen 44 miljoner nya lärare för att motverka de utmaningar vi står inför med 250 miljoner barn som står utan skolgång. Inför internationella kvinnodagen presenterar Unesco nu ny data som visar att de satsningar som gjorts på flickors och kvinnors utbildning gett resultat.

Fler flickor utbildas men fördomar kvarstår
Idag är det färre flickor som står utan skolgång än pojkar – 122 miljoner flickor mot 128 miljoner pojkar. Globalt har man kunnat se en ökning med 50 miljoner fler flickor i skolan sedan 2015. Inom den högre utbildningen syns samma mönster med fler antagna kvinnor än män – 114 kvinnor för varje 100 män.

Antalet stater som ratificerat Unescos konvention mot diskriminering inom utbildning har ökat sedan 1995 – från 82 till 110 stater, och antalet stater som ratificerat FN:s konvention om att avskaffa alla former av diskriminering mot kvinnor, har nu ratificerats av 189 stater.

Ändå kvarstår diskriminerande könsnormer, fördomar och stereotyper i många länder. De tio länder som har de högsta frånvarosiffrorna för flickor i skolan ligger alla i Afrika, förutom Afghanistan, där 75% av flickorna står utan skolgång.

Skillnader syns även i vilka utbildningar som genomgås av unga män respektive unga kvinnor – där avsevärt fler män utbildas inom STEM. Pojkar är mer benägna att göra karriär inom vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik i 87% av de länder som är med i TIMSS rapport från 2019. TIMSS 2019 International Reports – TIMSS & PIRLS International Study Center at Boston College

Ta gärna del av Unescos interaktiva karta för att se hur utbildningssituationen för flickor och kvinnor ser ut i världen: Her Atlas (unesco.org)

Kvinnor bidrar till fred
Att investera i flickors och kvinnors rätt till utbildning är avgörande för att bygga fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen. Kvinnor och flickor bidrar i allra högsta grad till att stärka skyddet av vår planet och dess naturresurser, liksom de bidrar till länders utveckling och framsteg. Dessutom kan utbildade kvinnor leva mer fullödiga och självständiga liv.

Unesco konstaterar att kvinnor med gymnasieutbildning har större möjlighet att påverka sin hemmiljö och att sannolikheten för att barnafödslar registreras ökar med över en fjärdedel för utbildade kvinnor. Dessutom minskar dödligheten för barn under 5 år med 31% för de mödrar som har 12 års utbildning.

Utbildning på gymnasienivå kan stoppa barnäktenskap och minska ugndomsgraviditeter med upp till 75% och ett extra skolår kan innebära att en kvinnas inkomst ökar med upp till 20%. Kvinnor med gymnasieutbildning kan räkna med att tjäna mer än dubbelt så mycket som de utan utbildning.

Dessutom är flickors och kvinnors bidrag till den gröna omställningen en viktig faktor för att möta klimatutmaningarna världen står inför.

Hur möjliggörs flickors skolgång?
Unesco har identifierat ett antal faktorer som är viktiga för att flickor och kvinnor ska kunna gå i skolan. Här återfinns bland annat vikten av att det finns skolmat, vatten och tillräcklig sanitet i skolorna och ett aktivt arbete med sexuell och reproduktiv hälsa. Detta borgar för att både flickor och pojkar lär sig hur de kan hålla sig säkra och friska, hur de skyddar sig själva från oönskade graviditeter och respekterar varandra. Här ingår även arbetet med att utöka representationen av flickor och kvinnor i skolans läromaterial – och se till att det är fritt från fördomar och utmanande stereotyper och könsnormer. Dessutom behöver länder se till att det finns tillräckligt med välutbildade kvinnliga lärare på alla utbildningsnivåer och särskilt i ledande positioner.

Läs den nya sammanställningen här.

Läs mer om Unescos satsningar på utbildning i världen här.

Läs Unescos pressmeddelande här.

#HerEducationOurFuture #InvestinHer

Syntolkning bilder: Högst upp på sidan syns en bild på flickor i ett klassrum, @Unesco. Bilden är från den Unesco-rapport som syns längre ned på sidan.