
Mariam Khalique var lärare åt den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai som sköts i huvudet och nacken av talibaner på väg hem från skolan. Khalique närvarade vid lanseringen av ”Education transforms lives” och talade om sina erfarenheter av att som lärare stärka unga flickor.
Under elva år har Khalique arbetat som lärare i Pakistan och hon har fått bevittna hur flickor hållits borta från skolan, men också hur flickor har kämpat för sin rätt till utbildning. När talibanerna beslutade att flickor inte längre fick gå i skolan i Pakistan, lämnade flickor sina uniformer hemma och gömde sina ryggsäckar under sina sjalar på väg till skolan. ”Vi såg vilken frihet utbildning gav oss och det gjorde oss starkare.”
På lanseringen av ”Education transforms lives”, en ny analys från ”Education for All Global Monitoring report” närvarade Irina Bokova, Unescos generaldirektör, Anthony Lake, chef för Unicef och Amina J. Mohammed, särskild rådgivare för FNs generalsekreterare. Analysen bekräftade vikten av utbildning för att nå utvecklingsmål inom hälsa, jämställdhet och fattigdomsbekämpning.
Anthony Lake framhöll att 57 miljoner barn fortfarande inte har möjlighet att gå i skolan och Khalique som besökte en amerikansk skola för första gången menade att utbildning borde vara en rättighet som tas för given. Irina Bokova menade att Malals mod påminner oss om vikten av flickors utbildning i kampen för en bättre värld.