En del av programmet spelades in och här kan du se videoklippen. I spellistan nedan hittar du alla programpunkter samlade. Klicka på symbolen längst upp till vänster för att välja mellan inslagen, eller klicka på play-knappen för att spela upp dem i följd. Klicka på Youtube-loggan längst ner till höger för att läsa referat till klippet.


Inger Davidson

Ordförande i Svenska Unescorådet sedan 2011. Innan Inger blev heltidspolitiker var hon lärare i många år. Har också varit partisekreterare, statsråd och riksdagsledarmot. Utbildnings- och kulturfrågor ligger henne särskilt varmt om hjärtat.

Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke är Sveriges Kultur- och demokratiminister och ansvarar bland annat för kultur-, medie- och diskrimineringsfrågor. Tidigare har hon även arbetat med hållbarhetsfrågor och som generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Ametist Azordegan

Ametist Azordegan är en av landets mest etablerade och välrenommerade musikjournalister och omtalad som intervjuare. Hon är också landets mest etablerade hiphopjournalist och den enda med ”svensk hiphop” som särskild kunskapsområde. Hon sitter i Grammis huvudjury och i juryn för Swedish Music Hall Of Fame. Swedish Music Hall Of Fame inhuseras i ABBA-museet. Ametist ingår också i Kulturrådets referensgrupp för bedömningen av bidrag till musikakter. Hon är också frilansskribent för bland andra Di Weekend, Expressen och musikrecensent i P1. I nästan åtta år var hon producent och programledare för landets största forum för svensk hiphop i Sveriges Radio, programmet ”En kärleksattack på svensk hiphop”.

Ole Reitov

Reitov är verkställande direktör och grundare av Freemuse, en internationell organisation som försvarar och förespråkar musiker och konstnärers rätt till yttrandefrihet. 2012 producerade han ”All that is banned is desired” den första världskonferensen om konstnärlig frihet någonsin. Under 2012-2013 arbetade han som rådgivare till FN: s särskilda rapportör för kulturella rättigheter och skrev underlaget till FN: s rapport om konstnärlig frihet och kreativitet. Under 2015 har han bidragit till att utveckla ett system för övervakning av den konstnärliga friheten för Unesco 2005 konventionen om mångfalden av kulturyttringar. Ole har tidigare även arbetat i 30 år som radiojournalist.

Deeyah Khan

Khan is a critically acclaimed music producer and documentary film director. Her work highlights human rights, women’s voices and freedom of expression. Her 2012 multi-award winning documentary Banaz: A Love Story chronicles the life and death of Banaz Mahmod, a young British Kurdish woman killed in 2006 in London. This murder was a so-called honour killing by her family. Deeyah’s second film Jihad involved two years of interviews and filming with Islamic extremists, convicted terrorists and former jihadis. Her work focuses on voices that are often overlooked and misunderstood. Deeyah is the founder and CEO of social purpose arts and media production company, Fuuse which works at the intersection of art and activism.

 Jon Pettersson

Jon Pettersson är sakkunnig i romsk historia och ordförande i resandeorganisationernas centralråd. Jon har sedan tidigt 90-tal varit engagerad i romska frågor. Han är sakkunnig i regeringskansliets romska referensgrupp. Han har bedrivit språkforskning på romani och översatt läromedel åt skolverket, barnprogram för UR och publicerat en iBook på romani. Han har undervisat vid Södertörns högskola i svensk-romsk historia och ingår i arbetsgruppen för organiserandet av höstens kommande utställning – ”vi är romer”, vid Malmö museer.

 

Josette Bushell-Mingo

Josette Bushell-Mingo är en brittisk-svensk skådespelare och sedan 2005 konstnärlig ledare på Tyst Teater vilket är Riksteaterns center för scenkonst på teckenspråk. För Tyst teaters räkning har hon regisserat både i Kanada och i Norrbotten, där hon samarbetat med Samiska teatern, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern. För Riksteatern har hon regisserat föreställningen BUS (Brun utan sol). 2012 tilldelades hon Stockholm Stads kulturpris där hon fick hederspris i kategorin scenkonstnär. Samma år fick hon minoritetsspråkspriset av Språkrådet. Året efter, 2013, fick hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse Kruthmedaljen.

Anders Sunna

Anders Sunna är uppvuxen i en samisk familj i Kieksiäisvaara i Pajala kommun. Hans konst bygger på hans familj som har en lång utdragen konflikt med svenska staten och Sattajärvi koncenssions sameby sedan 1971 och som pågår än idag. Konflikten har präglat familjen i fyra generationer, färgat och format både Anders konst honom som människa. Konsten är hans vapen att uttrycka sig politiskt, att återspegla verkligheten samt att få bort fördomar och förtryck som drabbat det samiska samhället och stärka det samiska folket att resa sig och inte göra sig till offer. Bildkonst och street-art har lett till flera olika samarbeten med andra konstnärer som Breeze Yoko, Linda ”Zina” Aslaksen och Projekt Maadtoe med fotografen Michiel Brouwer. Projekt Maadtoe berättar om Sveriges mörka historia mot samer från rasbiologiska institutet till nu tid.

 

Fanna Ndow Norrby

Fanna Ndow Norrby är frilansskribent och aktivist. Hon är utbildad i strategisk kommunikation och PR. Våren 2014 startade Fanna Ndow Norrby kontot @SvartKvinna på sociala medier. Hon var trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Gensvaret blev massivt – på bara en dag fick kontot över 10 000 följare och inom ett par månader läste och diskuterade mer än 40 000 personer kontot. Diskussionerna resulterade i boken Svart kvinna där Fanna Ndow Norrby har samlat den bredd av berättelser som ett stort antal svarta kvinnor i Sverige delat med sig av. Boken är en djupdykning i det som så oskyldigt kallas vardagsrasism, men som berör grundläggande frågor om existensberättigande och ojämlikhet.

Yamam Al-Zubaidi

Yamam Al-Zubaidi är verksamhetsutvecklare med ansvar för jämlikhet och mångfaldsfrågor på Riksteatern och har ansvar för organisationens internationella arbete. Yamam är sakkunnig i jämlikhetsdata och har bidragit till flera internationella komparativa rapporter i egenskap av sakkunnig i svensk jämlikhetsdata. Han var också utredningssekreterare i den statliga utredningen som utvärderade storstadssatsningen (Lokala utvecklingsavtal mellan stat och kommun). Yamam har under 10 år arbetat med diskrimineringsrättsliga frågor med koppling till EU-rätten som utredare och internationell sekreterare hos Diskrimineringsombudsmannen (DO). Han är författare till DO:s rapport ”Statistikens roll i arbetet mot diskriminering”. Yamam har magisterexamen i Beslut-, risk- och policyanalys från Stockholms universitet.

Helene Larsson Pousette

Helene Larsson Pousette är curator och konstnärlig ledare för projektet History Unfolds på Historiska museet i Stockholm. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med diplomati, internationella relationer och utbyten. Hon var tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i Belgrad och har arbetat som tillfällig enhetschef på Svenska institutet där hon bland annat initierade residensverksamhet inom ramen för offentlig diplomati. Under hennes tidigare anställning på Historiska museet curerade hon utställningen Maria, drömmen om kvinnan, som presenterade museets medeltida Mariaskulpturer tillsammans med samtida tolkningar. Hon har även arbetat som producent på Riksutställningar och har varit, och är aktiv i flera internationella organisationer och styrelser.

Pernilla Glaser

Pernilla Glaser utvecklar ”Kalejdoskop Verktygslåda” för Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet, en plattform för inkluderande kulturarvsarbete. Hon undervisar i Text och gestaltning på Konstfack inredningsarkitektur. Pernilla utvecklar också Academy of Risk, en kunskapsutvecklande tvärakademisk miljö kring risk som metod i samarbete med bl.a. Interactive Institute. Hon håller även i workshops i förändringsledning för bl.a. Nacka Kommun och arbetar med tvärdiciplinära miljöer med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Hon är också ansvarig för konceptutveckling och moderering av Forum för levande historias nya konferensformat ”Samling.”

 

Elin Norquist

Elin Norquist är ansvarig för internationell samordning på Kulturrådet och arbetar främst med att verka för att myndighetens olika internationella uppdrag och målsättningar uppfylls och har därförinnan arbetat med att implementera horisontella perspektiv på Kulturrådet. Innan hon började på Kulturrådet var hon producent och verksamhetsledare inom den fria scenkonsten.

Monira Hashemi

Monirah Hashemi deltog i den första teaterfestivalen med utbildningssyfte i Herat 2006 där hon skrivit och regisserat ”Cry of History”. Pjäsen vann förstapris på festivalen och var den första pjäsen producerad av enbart kvinnor och flickor. Monirah har arbetat som professionell skådespelerska, manusförfattare och regissör internationellt. Monirah har även arbetat med teaterpedagogik med kvinnor och barn. Hon har skrivit ”Sitaraha – The Stars”, en pjäs som bygger på fakta från kvinnors situation i Afghanistan. Pjäsen är på turné i Sverige tillsammans med Riksteatern under våren 2016.

 

Khaled Harara

Khaled Harara is a Palestinian hip-hop artist who has lived as a refugee in Gaza. In his texts he discuss the political situation in Palestine and criticize the lack of freedom of expression in Palestine under the Hamas rule. In Gaza he was the first to organize hip hop workshops for youth, focusing on writing texts and on different ways of expressing oneself. The workshops were banned. As a result of his artistic expression Harara were considered an “enemy of the state”. More than once, he has been to prison and subject to rough interrogations. In fear of continuing reprisals, Khaled Harara stayed on in Denmark after participating in the festival “Rapolitics”. Khaled Harara is the first musician that ICORN accepted – from 2013 to 2015. Khaled Harara has taken part in several public events, debates and workshops in Sweden and around Europe.

 

Läs mer:
Konferensens program
Regeringens referat av konferensen
Kultur- och demokratiministerns tal under konferensen

kombination logotyper


Senast uppdaterad 31 maj 2016