Anna Hamnevik Foto: Maria G Danielsson
Anna Hamnevik Foto: Maria G Danielsson

Anna Hamnevik gjorde praktik på Svenska Unescorådet hösten 2015. Hon har en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap från Linnéuniversitetet och gjorde praktiken på Svenska Unescorådet efter att hon avslutat sin utbildning.

Berätta lite om dig själv?

– Jag jobbar på stiftelsen Läxhjälpen som arbetar med att ge läxhjälp i skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Min titel där är administratör/koordinator och min uppgift är att avlasta ledningen. Mina arbetsuppgifter är allt från att uppdatera hemsidan och sociala medier till mer administrativa uppgifter som att samla in betyg från eleverna eller praktiskt hjälpa till inför evenemang och liknande. Det är mycket bakgrundsarbete. Jag vill, som klyschan säger, göra skillnad, något som tar utvecklingen av världen framåt för kollektivet.

Hur kommer det sig att du sökte praktik hos Svenska Unescorådet?

– Jag läste Informatörsprogrammet med inriktning freds- och utvecklingsarbete i Växjö. Jag har alltid varit intresserad av frågor som rör mänskliga rättigheter och särskilt utbildning har varit en grundsten för mig. Samtidigt har jag varit intresserad av kommunikationsfrågor och jag skrev min c-uppsats om pressfrihet. Unesco jobbar ju med både kommunikation och utbildning. Det har alltid känts lite ouppnåeligt att få in en fot och prova på hur det skulle vara att jobba för något FN-organ så när jag fick chansen att vara på Svenska Unescorådet kändes det jätteroligt. Det kändes som en ynnest att få jobba med både kommunikation och mänskliga rättigheter. Jag tackade nej till en annan praktikplats som jag redan hade fått för att vara på Svenska Unescorådet.

Vad lärde du dig?

– Så mycket! En av de häftigaste sakerna med att vara på Svenska Unescorådet var att man får vara med i allt. Man får följa med på viktiga möten och det känns verkligen som ens insats värderas högt. Jag har också lärt mig mycket om svensk politik och hur Utbildningsdepartementet fungerar. Under min tid gjordes hemsidan om och jag fick vara med och ta fram förslag på hur den skulle se ut. Skolan krävde också att vi på praktiken skulle genomföra ett projekt och jag och Mats (Djurberg, generalsekreterare på Svenska Unescorådet reds. anm.) bestämde att jag skulle ta fram en ny kommunikationsstrategi för de externa kanalerna, så som hemsidan och sociala medier. Jag fick ta mycket ansvar och det lär jag mig mycket av.

Vad har du tagit med dig av praktiken till ditt nuvarande yrke?

– Särskilt har jag haft användning av att vara med och göra om hemsidan, jag har lärt mig mycket om WordPress. Jag tycker också det var värdefullt att få ta fram en kommunikationsstrategi och det känns häftigt att den används i dag på Svenska Unescorådet.

Vad vill du tipsa och/eller säga till framtida sökanden och praktikanter?

– Sök hit! Du kommer få en värdefull praktik som du till viss del har möjlighet att vara med och påverka hur den ska se ut, beroende på vad du är intresserad av och vad du vill lära dig. När du sen är på praktiken: se till att ta för dig. Det finns möjlighet att ta mer ansvar än vad du kanske får tilldelat till dig. Och våga prova, ibland kan det vara saker som kommer i ens väg som man inte tänkt särskilt mycket på innan och som kan visa sig jätteroliga.

Klicka dig vidare för att se hur du söker praktik här.