Vi ses och hörs igen på det nya året! Svenska Unescorådet ser fram emot ett spännande 2023 med mängder av insatser på våra olika områden inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Några förhandstips får du här.

2023 går världsarvskonferensen om de kommande 50 årens världsarvsarbete av stapeln i Florens, Italien. Håll ögonen på eventet här: Florence Conference for The Next 50 – UNESCO World Heritage Centre
Och läs gärna World Heritage Review för att komma i stämning: UNESCO World Heritage Centre – <em>World Heritage</em>

Glöm inte att nominera till Svenska Unescopriset. I år ska priset gå till en individ, organisation eller ett projekt som arbetat för yttrandefrihet inom de områden som Unesco verkar – utbildning, kultur, vetenskap eller kommunikation/media. Nomineringstiden går ut den 15 januari. Läs allt och nominera här: Svenska Unescopriset « Svenska Unescorådet

Dessutom firas den internationella utbildningsdagen den 24 januari. Det blir femte gången dagen uppmärksammas och temat år 2023 kommer att handla om att investera i människor genom att prioritera utbildning.
Med utgångspunkt från den stora konferensen ”Transforming Education Summit” i september 2022 och det momentum som byggdes upp där, kommer utbildningsdagen att mana till politisk mobilisering kring utbildning. Om utbildning inte prioriteras kommer det att bli svårt att nå de globala målen till 2030, menar Unesco. Läs mer här.

Den 27 januari minns vi Förintelsens offer. I december lanserade Unesco ett program för lärare och pedagoger i USA som syftar till att stävja antisemitism. Detta mot bakgrund av den antisemitism, förvrängning av fakta och det förnekande av Förintelsen som förekommer i skolor i USA.

Titta in och låt dig inspireras här:Shine a Light Educator Countering Antisemitism | IWitness (usc.edu)

Läs mer här: Fight against Antisemitism: UNESCO and Partners launch an ambitious training programme for American Educators | UNESCO

Ta gärna del av Svenska Unescorådets vinterkalender i efterhand. Du hittar den på Twitter och LinkedIn. I kalendern får du en vintrig känsla för våra svenska världsarv. På LinkedIn får du dessutom litet mer information om varje världsarv och dess unika värden.

Ett urval av bilderna i kalendern. Från längst upp till höger: Höga Kusten, Struves meridianbåge, Södra Ölands odlingslandskap, Örlogsstaden Karlskrona, Svenska Unescorådets logotyp, Drottningholms slottsområde, Falun och Kopparbergsslagen (foto Magdalena Gudmunsson), Skogskyrkogården (foto Dan Westtorp) och Hällristningsområdet Tanum (foto Hans Lundenmark).