Foto: Sören Vilks, First Aid Kit, Unsplash, Unsplash.

En av Unescos främsta uppgifter är att stärka kulturen runt om i världen – något som i rådande pandemitider blir allt svårare. I en skakig omvärld behöver vi kulturens reflekterande, identitetsskapande och sammanhållande funktioner. Kanske nu mer än någonsin. Men kulturen ställer inte in, den ställer om. Och trots att ekande arenor, inställda föreställningar och tomma bänkrader kan kännas deppigt, finns den hungriga publiken fortsatt kvar. Vi sitter bara hemma istället.

Här kommer sju tips på hur du kan ta del av kulturlivet hemifrån:

  1. Världsarv i VR

Det är inte riktigt detsamma som att vara där, men nu kan alla med en internetanslutning eller ett VR-set besöka några av Unescos världsarv – utan att lämna hemmet. Det är Google och CyArk som tillsammans skapat den 3D-realistiska webbplatsen Open Heritage. Och vill du upptäcka ett svenskt världsarv? I datorspelet Minecraft kan du nu utforska och bygga nya världar i den medeltida världsarvsstaden Visby.

  1. Moderna muséets soffvisningar

Varje dag kl. 12 visar Moderna Muséet guidade live-visningar på sin hemsida. Perfekt när de fysiska lokalerna är stängda och du har några minuter över på hemmakontorets jobblunch! Soffvisningarna är helt gratis och är schemalagda april ut.

  1. Dramaten play

Dramaten play innehåller ett bibliotek av tidigare inspelade Dramatenföreställningar, konserter och andra evenemang som till exempel Performance Lecture. Innehållet är gratis och fylls på löpande. Det kommer dessutom att finnas kvar även när teatern öppnar för publik igen.

  1. Unga Klara On Demand

”Vi fortsätter att tro på konstens läkande kraft och människans inneboende kärlek och empati. Vi fortsätter att värna alla barns rätt till högkvalitativa scenkonstupplevelser”. Så skriver Unga Klara på sin nylanserade och kostnadsfria On Demand-tjänst.

  1. Cineasterna

Visste du att du har tillgång till en hel katalog av kvalitetsfilm via ditt bibliotekskort? På Cineasterna loggar du in med ditt bibliotekskort för att sedan kunna njuta av filmer som And Then We Danced, Apflickorna och Amelie från Montmartre. Varsågod!

  1. Jämtländsk digital receptbank

Det är tid för långkok, avancerade kimchi-inläggningar och evighetslånga jäsningsprocesser. För mat är också kultur. Unescos kreativa gastronomistad Östersund har en hel receptbank med inspiration från den jämtländska matkulturen. In och prova på något nytt!

  1. Virtuella konserter

Det händer allt oftare. Mitt i det slentrianmässiga scrollandet på Instagram dyker notiserna upp om startade livesändningar hemifrån världsartisternas vardagsrum. Och de bjuder in till konsert. Artister som First Aid Kit, Chris Martin och James Blake har redan gjort det. Vem vet vem som spelar härnäst?