Triumfbågen i Palmyra
Palmyra är ett av de hotade världsarven som har digitaliserats som ett sätt att bevaras. Marina Milella, CC-BY-4.0.

Den 11–25 september visas fotoutställningen ”Resor genom vårt ömtåliga kulturarv: upptäck, bevara och sprid” i Spånga församlingshus, Stockholm. Utställningen arrangeras av Wikimedia Sverige i samarbete med Unesco och Wikimedia Italien. Den 11 september kl. 16.00–18.30 invigs utställningen av bland andra Svenska Unescorådet och Wikimedia Sverige. 

Fotoutställningen innehåller bilder och texter av hotat kulturarv, som är digitaliserade för att bevara den rikedom och de olikheter som vårt gemensamma kulturarv består av. Utställningen som bland annat har visats på Unescos huvudkontor i Paris och på Etruskiska museet i Rom, kommer nu att visas i Spånga församlingshus.

– Utställningen visar både skönheten och sårbarheten i världens kulturarv. Samtidigt ger den också starka argument varför det är så viktigt att bevara vårt gemensamma och hotade kulturarv, säger Mats Djurberg, generalsekreterare, Svenska Unescorådet.

– Det är jättekul att vi med denna utställning kan visa en del av alla de fantastiska bilder på hotat kulturarv, som finns i Wikimedia Commons enorma digitala samlingar. Vi hoppas att många kommer att inspireras till att söka efter fler bilder online och kanske även bidra med egna foton, säger John Andersson, verksamhetschef för Wikimedia Sverige.

Bilderna har tillgängliggjorts från många olika källor, såsom museer, arkiv och allmänheten, och finns alla under fri licens på Wikimedia Commons, Wikipedias mediabank.

Tid: Utställningen invigs 11 september kl 16.00–18.30, där bland annat Svenska Unescorådet och Wikimedia Sverige invigningstalar. Vi bjuder på dryck och enklare tilltugg.

Plats: Spånga församlingshus, Värsta allé 1, Spånga, Stockholm

Hela utställningen finns digitalt på svenska, engelska, franska och italienska här.

Reflektioner kring hotat kulturarv finns här, skrivet av Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg.