still picture from the movie "Louder than a Bomb"
© Unesco

Den 21 mars infaller Unescos årliga Världspoesidag, som instiftades år 1999. Med denna dag stödjer Unesco poeter och alla som publicerar, översätter och sprider poesi. Syftet är att inspirera till att ge poesin en större roll i samhället och skydda mångfalden av kulturyttringar och bevarandet av poesi som immateriellt kulturarv .

Runt om i världen arrangeras aktiviteter för att hylla poesin den 21 mars som uppläsningar, författarbesök och högläsning. I Sverige uppmärksammas Världspoesidagen bland annat av Italienska kulturinstitutet i Stockholm genom en fotoutställning med porträtt av kvinnliga italienska poeter. Fotogragen Dino Ignani har sedan början av 80-talet avporträtterat ett hundratal poeter. För att läsa mer om arrangemanget och hur du kan delta – besök Italienska Kulturinstitutets hemsida.

Även Författarcentrum Öst inbjuder till firande av Världspoesidagen på Södra Teaterns scen Kägelbanan. Kvällen inleds med en timmeslång öppen scen 17.15 då alla som vill får chansen att läsa upp sina egna dikter. 19.00 börjar det ordinarie programmet då åtta inbjudna poeter, bland andra Theodor Kallifatides, Marie Lundquist, Bob Hansson och Dipak Mazumbar, kommer att framföra sina dikter. Entrébiljetten kostar 50 kr och kan köpas på Kägelbanan.

Kvällen genomförs med stöd av Svenska Akademien, Kulturrådet och Stockholm stads kulturförvaltning

Läs mer om evenemanget på Författarcentrums hemsida