Årets UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize går till Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi och Narges Mohammadi, som alla sitter fängslade i Iran, efter att ha rapporterat om Masha Aminis död i september 2022.
Idag fyller pressfrihetsdagen 30 år, med dystra siffror för pressfriheten i världen. Sedan 1993 har 1 593 journalister dödats i världen, enligt siffror från Unesco. Antalet fängslade journalister ökar likaså och 2022 slog rekord med 533 journalister i fängelse, enligt Reportar utan gränser.
I Iran sitter idag 24 journalister fängslade. Det är det högsta antalet fängslade journalister som har noterats i Iran, enligt Reportrar utan gränser, som rankar Iran på plats 177 av 180 i årets pressfrihetsindex. Sedan protesterna startade har minst 70 journalister gripits, många av dem är kvinnor. Tre av dessa fängslade kvinnor i Iran får nu årets pressfrihetspris.
Niloofar Hamedi skriver för Shargh, en ledande reformistisk nyhetstidning i Iran. Hon släppte nyheten om Masha Aminis som dog efter att ha efter att hon gripits av Irans moralpolis den 16 september 2022. Hamedi har suttit i isoleringscell i Evin-fängelset sedan september 2022.
Elaheh Mohammadi skriver för Ham-Mihan, en reformistisk tidning som rapporterar om sociala frågor, jämställdhet bland annat. Hon rapporterade om Masha Aminis begravning och har också fänglsats i Evin-fängelsent sedan september 2022.
Narges Mohammadi har arbetat många år som journalist för ett flertal publikationer och är även författare och arbetar för civilsamhällesorganisationern Human Rights Center (DHRC) i Teheran. Hon avtjänar just nu ett 16-årigt straff i Evin-fängelset. Hon har fortsatt att rapportera inifrån fängelset och har även intervjuat andra kvinnliga fångar, intervjuer som publicerats i boken ”White Torture”.
Flerfaldigt prisade
Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi är mottagare både av Unescos pressfrihetspris, det internationella pressfrihetspriset från Canadian Journalists for Free Expression (CJFE), Harvard’s 2023 Louis M. Lyons pris för samvete och integritet inom journalistik samt svenska Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2023.
Läs mer här: Three imprisoned Iranian women journalists awarded 2023 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize | UNESCO
Hoten mot kvinnliga journalister tilltar
Hot, hat och våld online ökar mot kvinnliga journalister och mediearbetare. Kvinnor får utstå mer specifika hot och det könsbaserade våld de utsätts för inkluderar sexistiskt språk, trollning, fysiska attacker, våldtäkt och mord bland annat. Unesco arbetar för att öka säkerheten för kvinnliga journalister. 2021 publicerades rapporten The Chilling, som tittar närmare på de globala trenderna när det gäller online våld mot kvinnliga journalister och hur detta påverkar deras välmående, arbet och generella frihet. Unesco samarbetar med en mängd aktörer för att ta fram verktyg för journalister för att hantera våld både online och offline.
Antalet mord ökar
Antalet mord på journalister ökade med 50% mellan 2021 och 2022 och i år har 13 journalister dödats enbart för att de gör sitt jobb. Samtidigt är det mycket få förövare som döms och straffas för morden. Fortfarande råder en straffrihet på 86% när det gäller journalistmord – det innebär att nästan 9 av 10 förövare undgår att gripas och straffas.
Journalistik grundläggande för mänskliga rättigheters efterlevnad
Att uppmärksamma pressfrihetsdagen är att sätta ljuset på de inskränkningar i pressfriheten som sker världen över, där journalister fängslas, censureras, tystas och mördas för att de granskar missförhållanden eller rapporterar fakta. Journalistiken är grundläggande för att vi ska upptäcka problem som gör att våra mänskliga rättigheter inte tillgodoses. Utan nyanserad och oberoende rapportering blir det svårt för människor att upprätthålla sina rättigheter och fatta välgrundade beslut både när det gäller större samhällsfrågor och i den egna vardagen.
Läs mer om Unescos arbete och UN Plan of Action on the Safety of Journalists and the Issue of Impunity här.
Läs mer om fängslade journalister här: Nytt dystert rekord för antal fängslade journalister i världen – Reportrar utan gränser (reportrarutangranser.se)
Unescos data och statistik över mördade journalister: Observatory of Killed Journalists | UNESCO