pressfrihetsdagen

 

Varje år den 3 maj firas Pressfrihetsdagen runt om i världen för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur det ser ut med pressfrihet i olika länder, understryka vikten av att värna pressfriheten och för att hedra de journalister som mördas, kidnappas och blir utsatta för våld i sitt yrkesutövande. Pressfrihetsdagen inrättades officiellt under FN: s generalförsamling 1993. Sedan dess har det ingått i Unescos mandat att inom FN-familjen leda arbetet med att främja yttrandefrihet, informationsfrihet och pressfrihet över hela världen.

I år uppmärksammar Unesco Pressfrihetsdagen genom ett internationellt huvudarrangemang i Helsingfors 2-4 maj. I Helsingfors möts representanter för FN och andra internationella organisationer, stater och myndigheter, företag och det civila samhället för att samtala om fria mediers roll i demokratibyggande.

Det övergripande tema för arrangemanget i Helsingfors är, ”Access to Information and Fundamental Freedoms”, med särskilt fokus på:

  • Protecting press freedom from censorship and surveillance overreach
  • Ensuring safety of journalists online and offline.
  • Freedom of information and sustainable development

I samband med firandet i Helsingfors sker utdelningen av Unesco/Guillermo Cano World Press Freedom Prize till en person, organisation eller institution som anses ha gjort en enastående insats för pressfriheten i världen. Årets pristagare är den fängslade azerbajdzjanska journalisten Khadija Ismayilova, som hedras för sitt exceptionella mod och sin engagerade kamp för yttrandefrihet.

Läs mer om pristagaren och om Pressfrihetsdagen här, och här hittar du även programmet för dagen.