I Östersund och Region Jämtland Härjedalen är lokal mattradition en global angelägenhet. Genom sitt medlemskap i Unesconätverket Creative Cities, UCCN, har staden och regionen identifierat jämtländsk gastronomi som en nyckelfaktor för hållbar utveckling och tillväxt.
Deras framgång i nätverket belönades tidigare i vår med Svenska Unescopriset, som delades ut vid Unesco-Sveriges årliga möte. På plats var Dag Hartman, projektkoordinator vid Region Jämtland Härjedalen, och Christina Hedin, politiskt ansvarig på Östersunds kommun. Vi passade på att prata med dem om priset och deras arbete i nätverket, men också lite om jämtländska delikatesser.
Hur kändes det att få beskedet att ni hade vunnit Svenska Unescopriset 2017?
Dag: När det ringde från Svenska Unescorådet blev jag jätteglad. Det var en bekräftelse från nationell nivå som vi hade jobbat hårt för, och det är jätteroligt att vi nu har blivit uppmärksammande med det här priset. Man har sett att vi har jobbat långsiktigt, det är inte bara en enstaka händelse. Jag tänkte ju direkt att nu kan vi skapa ett stabilt långsiktigt arbete med Svenska Unescorådet och institutioner på nationell nivå.
Hur har ni firat?
Dag: Vi har inte firat det ännu, men vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet hemifrån och mycket gratulationer. Det har stått om priset i lokalpress och varit inslag på lokal-tv. Mycket uppmärksamhet har kommit från både kollegor och andra som bara kommit fram och sagt grattis. Det är väldigt mycket regional uppskattning, men vi har även uppmärksammats inom Unesco internationellt.
Christina: Ja, hela vårt nätverk med gastronomistäder har ju gratulerat oss och tyckt att det varit jätteroligt!
Dag: Ja, vi skickade ju ut detta i hela nätverket och vi har ju fått allt från ryggdunk till väldigt specifika gratulationer från alla möjliga. Från sekretariatet i Paris också, direktören för Unescos kreativa sektor har hört av sig och gratulerat. Jag tror att också de ser det som en bekräftelse på deras arbete.
Hur har medlemskapet påverkat Östersund och Region Jämtland Härjedalen?
Christina: På olika sätt. Ett av de sätt som det har påverkat är att olika aktörer faktiskt satt sig vid samma bord. Folk som jobbar inom olika organisationer men med liknande frågor; inom mat, utveckling och kreativitet, med bönder, mathantverkare och med restauranger.
”Man kan sätta sig vid samma bord och fråga: vad vill vi göra här, vad tycker vi är viktigt, och hur jobbar vi tillsammans för att inte trampa varandra på tårna?”
Detta har fungerat under flera års tid i det här arbetet, att man närmar sig varandra och har en mycket tätare dialog med universitet, kommun, region och de här olika organisationerna. Det är en av de konkreta saker som det här arbetet har lett till.
Har ni något mål med medlemskapet?
Dag: Vi har egentligen inga egna mål, utan vi jobbar utifrån våra regionala mål och tillväxtmål från Östersunds kommun, vilket ger oss en styrka och ett verktyg för regional utveckling i Östersund och Region Jämtland Härjedalen.
Vad är nyckeln bakom framgången? Förutom Svenska Unescopriset har ni också arrangerat ett väldigt uppskattat årligt möte för nätverket, finns det något särskilt ni gör annorlunda som ni tror är extra bra?
Christina: Det finns ett stort engagemang från olika aktörer, och trots olika svårigheter har vi lyckats hitta vägar, både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Det är ju många olika personligheter som står bakom det.
”Det krävs en mix av den formella byråkraten, den duktiga projektskrivaren och den kreativa personen som hittar på alla galna idéer och någon som ska få ihop folket så att de kan prata med varandra.”
En fördel i Östersund är ju att världen är så liten, det är nära och man möter folk i olika konstellationer. Det är samma person men i olika roller.
Dag: Det var någon utifrån nätverket som pratade om oss som sade: ”ni gör ett bra jobb för att ni är tillräckligt små för att vara flexibla, men tillräckligt stora för att tas på allvar” och det tyckte jag var ganska bra sagt för att så är det faktiskt.
Hur ser framtiden ut nu då? Vad händer?
Dag: Själva nätverket är ju otroligt populärt ute i världen, speciellt Asien. Jag tror det står mellan 50 och 100 städer i rad på att bli medlemmar, så själva arbetet inom nätverket är stort och vi koordinerar stora delar av det.
Christina: Det är ju verkligen inte ett arbete som tar slut här, och det är inget arbete som bara var det här årsmötet heller. Det är ett långsiktigt pågående arbete, och nu har vi den här nyckelrollen att vara ordförande i den här gruppen med 18 gastronomistäder. Där kan vi utveckla Unesco Creative Cities till någonting mer än bara tjusiga middagar eller ett sätt marknadsföra en stad till att faktiskt göra det som vi vill med nätverket: att folk gör gemensamma projekt och att man jobbar tillsammans.
Hur kommer det sig att det blev just gastronomi?
Dag: Det är en av våra starkaste sidor. När man går in i nätverket väljer man en stark kultur- och kreativ sektor som man fokuserar på. Sedan beskriver man hur den kan användas för att ge tillbaka till världen.
Om man ska äta något typiskt jämtländskt, vad skulle ni då rekommendera?
Båda: OST!
Christina: Det finns massor av jämtländsk mat som är jättegod, men inte minst väldigt goda ko- eller getostar. Annars så finns det mycket produkter av ren eller med bär. Men om du bara ska välja en, välj en god bit jämtländsk ost.
Dag: Det skriver jag under på, det är precis så.
”Jag skulle möjligtvis vilja lägga till röding från djupet av de fjällnära sjöarna i Jämtland.”
Läs mer:
Om UNESCO Creative Cities Network
Intervju med Dag Hartman om UNESCO Creative City Östersund