Timbuktu, Mali © UNESCO F.Bandarin
Timbuktu, Mali © UNESCO F.Bandarin

För första gången prövas om kulturarvsförstörelse är krigsbrott. Den som åtalas är den maliske jihadisten Ahmad al-Faqi al Mahdi, ledaren för Ansar Dine, en tuareg-grupp som kontrollerade öknen i norra Mali tillsammans med al-Quida-stridande under 2012. Fallet gäller  förstörelse av kulturarvhistoriska och kulturella monument i Timbuktu, Mali. Rättegången i Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, i Haag inleddes den 22 augusti.

– Det är en viktig rättegång. Att förstöra kulturarv är ett övergrepp på människors historia och något som är intimt kopplat till människors kulturella identitet, säger Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg i en kommentar.

Mannen som åtalas har redan erkänt sig skyldig och riskerar att dömas till 30 års fängelse för krigsbrott. Domslutet beräknas komma redan på fredag.

– Domen blir prejudicerande och kommer få stor betydelse. Vi hoppas på en fällande dom som därmed kan sända en tydlig signal till andra och stoppa fortsatt förstörelse av kulturarv, säger Mats Djurberg.

Se intervjun med Mats Djurberg i SVTs Aktuellt här (ca 30 min in  i programmet).

Läs intervjun i Svenska Dagbladet från 23 augusti här.