Efter ett intressant och intensivt år både på den nationella och den internationella arenan, ser Svenska Unescorådet fram emot fortsatta insatser på det nya året – tillsammans med er som arbetar med och kring Unescos värdegrund.

Här är några axplock av sådant vi kommer arrangera, delta i eller följa år 2024:

Nationell konferens i Stockholm
2024 bjuder Svenska Unescorådet in aktörer som arbetar med Unescos program, konventioner, koncept och annat relaterat arbete till en nationell konferens för att hitta samverkansformer, bygga nätverk och ge möjlighet till fördjupning inom Unescos mandat och värdegrund.

Unescorådet deltar på Folk och Kultur
2024 samarrangerar Unescorådet samtal med de kreativa städerna Göteborg, Norrköping och Östersund under kulturkonferensen Folk och Kultur i Eskilstuna i februari. Bland annat kommer det att handlar om kulturdiplomati. Vi ses väl där?!

Svenska Unescopriset 2024
2024 års pris kommer att gå till en aktör som arbetar inom området artificiell intelligens – och i enlighet med Unescos rekommendation om etik och AI. Nomineringsperioden startar i februari så håll utkik och förbered dig på att nominera de bästa kandidaterna till priset! Här hittar du rekommendationen: Recommendation on the Ethics of Artificial Intelligence – UNESCO Digital Library

Haagkonventionen fyller 70 år
Under 2024 firas 70-års jubileet för Unescos Haagkonvention från 1954 för skydd av kulturegendom i händelse av väpnad konflikt med bland annat en större konferens i just Haag. Konventionen är en viktig del av folkrätten för att motverka skador på kulturegendom i krig och kris.

Årligt möte för nordens nationalkommissioner
I augusti 2024 träffas alla nordiska nationalkommissioner till Unesco för att samverka och hitta gemensamma vägar framåt i Unescoarbetet. 2023 hölls mötet i Danmark och 2024 står Island värd.

Havsdekaden
I april 2024, går den stora havsdekadkonferensen av stapeln. I år kommer konferensen att fokusera på hur vi tillsammans kan förvalta våra hav på ett hållbart sätt.

Världsminnen
Under 2024 kommer Unesco besluta om Sveriges två nya nomineringar tas upp på listan över världsminnen. Det handlar om Karl Tiréns Jojksamling och Ravensbrückarkivet.

Immateriella kulturarv
Sverige och Norge har tillsammans nominerat fäbodbruk till den representativa listan över immateriella kulturarv. Svar från Unesco väntas i december 2024.

Följ med oss under nästa år här på hemsidan, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, via linkdeIn eller X.