Den 26 november var Unescos generaldirektör, Irina Bokova, på ett intensivt besök i Stockholm. Bokova hann med ett flertal framträdanden och uttalanden, och detta reflekterades även i media.

  • På torsdagsförmiddagen besökte Irina Bokova slottet och Global Child Forum. Besöket fokuserade på barns tillgång till utbildning och var lyckat. Läs om besöket på Global Child Forums hemsida här, och på Unescos hemsida här.

global child forum
Deltagare vid Global Child Forum, Irina Bokova tvåa från vänster längst fram.

  • Irina Bokova hann även med att träffa Annika Söder, statssekreterare för vår utrikesminister Margot Wallström. Söder uttryckte Sveriges stora stöd för Unescos roll i o m skyddandet av kulturella föremål från extremism. Läs mer om besöket här!

Irina bokova annika söder
Irina Bokova och Annika Söder.

  • Irina Bokova talade på ett symposium arrangerat av Axel och Margareta Ax:son Johnsons stiftelse, på Medelhavsmuseet. Bokova talade starkt om Unescos roll i förstörelsen av kulturarv i krig, om den ”kulturella rensningen” som extremister utför och vikten av att upprätthålla mångfalden just därför.

DSC_2681
Irina Bokova på Medelhavsmuseet.

  • Sist men inte minst hade Sverige Radio även möjlighet att intervjua Irina Bokova i anslutning till symposiet på Medelhavsmuseet. Hör hela intervjun här!