©UNESCO/Emilien Urbano

I fredags blev Marcus Miller utsedd till Unescos ”Artist for Peace”. I sin nya roll kommer Miller arbeta med Unescos ”Slave Route Project för att uppmärksamma fenomenet som på ett avgörande sätt har påverkat vår värld – både religiöst och kulturellt, men även genom rörelsen för mänskliga rättigheter. Primärt fokus kommer ligga på att visa hur lärdomar från historien kan användas för ämnen aktuella i dagens samhälle, som exempelvis respekt för kulturell mångfald.

Marcus Miller har vunnit två Grammys och är framförallt känd för hur han spelar på sin bas. Utöver det är han även en duktig keyboard-pianist och klarinettist. Han medverkar på mängder av album med olika musikstilar – både jazz, R&B och opera – och med olika artister som Miles Davis och Eric Clapton. Han började sitt samarbete med Unesco under 2012 då han medverkade i Internationella Jazzdagen.

Under den inledande ceremonin beskrev Irina Bokova, Unescos generaldirektör, Miller som en artist som ”har berört hjärtan och sinnen på kvinnor och män över hela världen”.

» Läs mer om Unescos ”Slave Route Project”

» Läs mer om Unescos ”Artist for Peace”