Lars Tallert
Lars Tallert. Foto: Alissa de Aquino Carlsson

Grattis Lars Tallert, utvecklingschef på Fojo medieinstitut, du har blivit utnämnd till Sveriges nya representant i Unescos program för kommunikation (IPDC)!

Kan du berätta lite mer om din roll i IPDC? Jag blir Sveriges representant i IPDC och kommer vara det i fyra år. Det är ett internationellt program som värnar om pressfrihet, stödjer fria medier och stärker kvalitetsjournalistiken. Det ska bli spännande!

Vad tror du blir mest spännande? Att se om det faktiskt går att omsätta ord i praktik. Det finns det så många som har bra åsikter och tycker likadant – men sen händer ingenting. Så min personliga utmaning är att försöka hitta kopplingen mellan policy och action.

Vilka är de största utmaningarna som IPDC har framför sig? Det som man ser över hela världen är ett krympande utrymme för kvalitetsjournalistik. Vi ser hur desinformation, hat och hot breder ut sig. I vissa länder kan det ofta vara regeringen eller grupper nära regeringar som ligger bakom de här problemen. Det är mycket oroväckande och därför är det viktigare än någonsin att stödja kvalitetsjournalistiken.

Vilken roll kan Unesco spela i de här frågorna? Det blir allt svårare att definiera vad som är journalistik och vad som är medier, med tanke på den roll bloggare och sociala medier kan spela. Unescos styrka kan vara en bryggan mellan regeringarna å ena sidan och medieföretag, journalister och andra aktörer å andra sidan. IPDC erbjuder ett forum där man kan ha en öppen diskussion med regeringen – samtidigt som Fojo och andra aktörer som arbetar med medieutveckling kan ha en dialog med företrädare för medier och yttrandefrihet.