Unesco lanserar global kampanj för skydd av kulturarv

Vi måste reagera när extremister påstår att mångfald är farligt”, sa Unescos generaldirektör Irina Bokova när hon lanserade #Unite4Heritage, Unescos globala kampanj mot förstörelse av kulturarv i Bagdad den 28 mars. Syftet med kampanjen är att visa stöd för beskydd av kulturarv som hotas av extremistiskt våld.

Bokova menade vidare att ”Med den här kampanjen vill vi visa att utbyte och dialog mellan kulturer är och alltid har varit en förutsättning för utveckling och att mångfald är en styrka för alla samhällen” och fortsatte ”Vi måste enas som en mänsklighet med gemensam historia och gemensam framtid. Enandet är vår styrka. Vi accepterar inte förstörelsen av kulturskatter och vi ska tillsammans göra allt vi kan för att stoppa den”.

I Sverige har bland andra Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke visat sitt stöd för kampanjen genom att fotas med budskapet #Unite4Heritage på twitter.

DSC_1821

Vill du också vara med och visa ditt stöd för beskydd av kulturarv? Ta en bild av dig själv när du håller en skylt med ordet #Unite4Heritage, lägg upp den på dina sociala medier och använd hashtaggarna #Unite4Heritage och #UnescoSverige

Läs mer om kampanjen här