Den syriske journalisten Mazer Darwish tilldelas 2015 års Unesco Världspressfrihetspris.

mazen darwish

 

Mazer Darwish har i över tio år arbetat med medier i Syrien, till ett mycket högt pris i form av reseförbud, trakasserier, fängelsestraff och tortyr. Han är sedan 2012 fängslad tillsammans med två kollegor.

Darwish är advokat, pressfrihetskämpe och ordförande för det syriska centret för media och pressfrihet. Han var med och grundade tidningen Voice och den oberoende nyhetssidan syriawiev.net som har förbjudits av de syriska myndigheterna. År 2011 grundade Darwish även Media Club, den första syriska tidningen om mediefrågor.

Flera människorätts- och pressfrihetsorganisationer runt om i världen har krävt Mazer Darwishs frigivning och 2013 antog FN en resolution som krävde att de syriska myndigheterna omedelbart skulle släppa alla godtyckligt fängslade personer, inklusive medlemmarna av det syriska centret för media och pressfrihet. I januari 2014 manade FN:s Arbetsgrupp mot godtyckligt fängslande de syriska myndigheterna att frige Darwish och hans kollegor.

Unescos Världspressfrihetspris instiftades 1997 och delas ut till minne av den colombianske journalisten Guillermo Cano som mördades framför byggnaden till sitt redaktionskontor 1986. Prissumman om 25 ooo dollar finansieras av Cano Foundation (Colombia) och Helsingin Sanomat Foundation (Finland) och delas ut under firandet av Världspressfrihetsdagen i Riga den 3 maj.

Läs mer om Pressfrihetspriset och Mazen Darwish här