Den fängslade etiopiska journalisten Reeyot Alemu har utsetts till vinnare av Unescos Världspressfrihetspris 2013! Alemu utsågs av en oberoende, internationell jury med motiveringen att hon har visat ”enastående mod och motståndskraft och engagemang för yttrandefrihet”.

Reeyot Alemu skrev kritiska texter om politiska och sociala frågor, med fokus på fattigdom och jämlikhet. Hon arbetade för flera oberoende tidningar och startade 2010 sitt eget förlag som gav ut tidningen Change. Både förlaget och tidningen lades ner av etiopiska myndigheter. I Juni 2011, då Alemu arbetade som kolumnist på tidningen Feteh, arresterades hon och avtjänar sen dess ett femårigt fängelsestraff på Kalityfängelset. Samma fängelse som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson var inspärrade på.

Unescos Världspressfrihetspris delas sedan 1977 ut till minne av den mördade colombianska journalisten Guillermo Cano. Priset hedrar en individ eller organisation som på ett anmärkningsvärt sätt bidragit till att försvara och/eller främja yttrandefrihet någonstans i världen. Kandidater nomineras av Unescos medlemsländer och journalist- och yttrandefrihetsorganisationer. Vinnaren utses av en oberoende jury utnämnd av Unescos generaldirektör.