Bild på staden Enghien-les-Bains
Enghien-les-Bains.

Mellan den 30 juni och 2 juli möts 116 städer från 54 länder i Unescos nätverk “Kreativa städer” i Enghein-les-Bains norr om Paris, Frankrike.Unesco är kanske mest kända för kulturbevarande, men man arbetar också med kulturindustrier och att stödja medlemsländernas arbete med ”levande kultur”.

Programmet för kreativa städer kom till för att mer än hälften av världens befolkning numera bor i städer – och att städer genererar en allt större del av ländernas ekonomi. Programmet ingår också i arbetet för genomförandet av Agenda 2030.

Städerna i nätverket är aktiva i ett eller flera av programmets sju områden: hantverk, mediekonst, film, design, gastronomi, litteratur och musik. Till exempel ingår Reykjavik med litteratur och Helsingfors med design. Den enda svenska staden i nätverket är Östersund som arbetar med gastronomi.

Målet för årsmötet är att stimulera och stärka samarbetet mellan städerna, och att ge möjlighet att dela erfarenheter och goda exempel på kultur och kulturindustrier som drivkrafter för hållbar utveckling.

Unescos generaldirektör Irina Bokova säger

Städer ligger långt fram i internationellt arbete för fred och hållbar utveckling. Nätverket för kreativa städer förstärker och nyttiggör allt det bästa som städer kan erbjuda: erfarenheter från kultursamarbete, innovationer och kraften att åstadkomma förändringar.