Ska du ut och resa i sommar? Att besöka främmande platser uppskattas av många. Men som turist gäller det att vara ödmjukt inför den främmande platsens sedvänjor och förutsättningar. Här är Unescos tio tips på hur du turistar hållbart.


Tänk på vad du köper

Kultur och miljö är ofta det mest värdefulla lokalbefolkningen har att dela med sig av. Tänk på att handel med utrotningshotade djur, växter och antikviteter är straffbart.

Baobabträd
© Unesco

Visa händyn till lokala sedvänjor

Var nyfiken. Räkna det som självklart att du inte kan göra allt som hemma. Var ödmjuk och visa respekt, till exempel genom att välja korrekt klädsel. Anlita gärna en lokal guide.

Torg i Macau
© Unesco / Shutterstock

Ta god tid på dig

Hövlighet och tålamod öppnar ofta dörrar till positiva upplevelser och vänskap. I många kulturer uppfattas brådska som oartigt.

Visa respekt

Undvik att visa eller provocera fram ilska. Att mista självbehärskningen betyder i många kulturer att man förlorar ansiktet. Fråga innan du fotograferar.

Pruta inte i onödan

Vid en lyckad affär är bägge parter nöjda. Använd humor och tålamod. Kom ihåg att bägge parter ska tjäna på affären. Utnyttja inte motpartens fattigdom.

Ge inte pengar till barn som tigger

Ge hellre till föräldrar, lärare eller lokala humanitära organisationer. Barn som tjänar mycket pengar på tiggeri kan försumma sin skolgång.

Stöd det lokala

Köp lokalproducerat så bidrar du till den lokala ekonomin och lokala traditioner och hantverk kan leva vidare.

Gata i asiatisk storstad
© Unesco

Tänk på miljön

Stöd gärna miljömedvetna utflyktsalternativ. Om turen kostar lite mer går ofta de extra kronorna till att bevara miljö- och kulturarv.

Spar på naturresurserna

Ta en snabb dusch istället för bad. Använd luftkonditionering så lite som möjligt, sopsortera om möjligt, köp returförpackningar. Följ upptrampade stigar och vägar och besök gärna lokala naturparker.

Res helst under lågsäsong

Det är lättare att få kontakt med lokalbefolkningen för de har mera tid. Samtidigt bidrar du till att inte anstränga resmålets miljö- och kulturgränser.

Solnedgång över bukt i Sydostasien
© Unesco

Trevlig sommar önskar vi på Svenska Unescorådet!