Genom öken, farliga slumområden, trafikstockningar eller över floder. Med buss, rickshaw, kanot eller till fots. Barn över hela världen trotsar varje dag enorma, både fysiska och psykiska hinder, för att ta sig till skolan. Genom ett samarbete mellan Unesco, Veolia Transdev och Sipa Press uppmärksammas 18 inspirerande historier om barn och deras skolvägar.

Måndagen den 4:e mars hade utställningen ”Journeys to School – against all odds” vernissage i New York. På plats var bland andra Unescos generaldirektör Irina Bokova och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

– ”Utställningen berättar en gripande historia om mod och beslutsamhet”, sa generaldirektör Bokova i sitt invigningstal. ”Bilderna fångar den otroliga förmåga som flickor och pojkar har att överkomma alla hinder – om det så är könsdiskriminering, handikapp, bostadsort, etnicitet, konflikter eller naturkatastrofer”.

En av bilderna förställer barn från Iñupiat folket, en av Alaskas ursprungsbefolkningar, som tar sig fram över is och snö i arktiska temperaturer för att komma till skolan. De barn som har det gott ställt kan gå, varmt klädda, medan andra måste springa för att hålla sig varma.

Sexåriga Elizabeth Atentio (på bilden) bor i Kibera, östra Afrikas största slumområde utanför Nairobi, Kenya. Varje dag går hon två timmar genom den farliga slummen till skolan. Enligt Elizabeths lärare har 20 % av flickorna i hennes klass utsatts för våldtäkt.

Med på vernissagen var 14-åriga Santiago Muños. Han reser över två timmar varje dag för att ta sig till Bronx High School of Science, ett prestigefullt offentligt gymnasium i New York.
– ”Jag tror på att jag kan göra vad jag vill om jag arbetar hårt för det, och om jag är välutbildad så kommer jag få stipendier för att kunna läsa vidare på college”, sa Muños som stiger upp 05.10 varje morgon för att hinna med skolbussen. ”Jag tror inte att min skolväg är speciellt svår jämfört med barn som bor i krigszoner”.

Varje bild vittnar om barns häpnadsväckande vilja att gå i skolan – mot alla odds. Generaldirektör Bokova påpekade att utställningen understryker hur viktigt Unescos arbete med ”Education For All” är. Både Bokova och generalsekreterare Ban Ki-moon betonade också att utbildning måste vara högt på den globala utvecklingsagendan.

» ”Journeys to school” fotogalleri