Såhär inför sommar ochsemestertider kommer här Unescos 10 råd för hållbart resande:

1. Kultur och miljö är ofta det värdefullaste lokalbefolkningen har att dela med sig av. Tänk på att handel med utrotningshotade djur, växter och antikviteter är straffbart.

2. Visa hänsyn till lokala sedvänjor. Var nyfiken. Räkna det som självklart att du inte kan göra allt ”som hemma”. Var ödmjuk och visa respekt genom att bland annat korrekt klädsel. Anlita gärna en loka guide.

3. Ta god tid på dig. Hövlighet och tålamod öppnar ofta dörrar till positiva upplevelser och vänskap. I många kulturer uppfattas brådska som oartigt.

4. Visa respekt. Undvik att visa eller provocera fram ilska. Att mista självbehärskningen betyder i många kulturer att man förlorar ansiktet och detta är pinsamt! Fråga innan du fotograferar.

5. Vid en lyckad affär är bägge parter nöjda. Använd humor och tålamod. Kom ihåg att bägge parter ska tjäna på affären. Utnyttja inte motpartens fattigdom.

6. Ge inte pengar till barn som tigger. Ge hellre till föräldrar, lärare eller lokala humanitära organisationer. Barn som tjänar mycket pengar på tiggeri kan försumma sin skolgång.

7. Köp lokalproducerat så bidrar du till den lokala ekonomin och lokala traditioner och hantverk kan leva vidare.

8. Stöd gärna miljömedvetna utflyktsalternativ. Om turen kostar lite mer går ofta de extra kronorna till att bevara miljö- och kulturarv.

9. Spar på naturresurserna. Ta en snabb dusch istället för bad. Använd luftkonditionering så lite som möjligt, sopsortera om möjligt, köp returförpackningar. Följ upptrampade stigar och vägar och besök gärna lokala naturparker.

10. Res helst under lågsäsong. Det är lättare att få kontakt med lokalbefolkningen för de har mera tid. Samtidigt bidrar du till att inte anstränga resmålets miljö- och kulturgränser.