Den 16 november fyller Världsarvskonventionen 50 år. Det uppmärksammas på en mängd olika sätt av Unesco och våra gemensamma världsarv.

Det finns idag 1 154 världsarv i världen – allt från Machu Picchu i Peru till Valetta på Malta och Angkor Wat i Kambodja. I Sverige stoltserar vi med hela 15 världsarv – från Hansestaden Visby på Gotland till Gammelstads Kyrkby i Luleå.

Världsarven är mycket olika sinsemellan, men förenas av att de alla är enastående och unika med universella värden som berör hela mänskligheten. Därför har Unescos medlemsstater kommit överens om att skydda och bevara dessa världsarv och utbilda kring dem för att fördjupa kunskapen om vår historia, samtid och framtid och föra dem vidare till kommande generationer.

Grimeton Radiostation i Halland är ett exempel på ett världsarv som står för en viktig period i den tekniska utvecklingen kring trådlös kommunikation. Stationen byggdes för 100 år sedan eftersom det fanns ett behov av att kunna hålla kontakt med omvärlden även i tider av krig. Sårbarheten i infrastrukturen kring olika kommunikationssystem blev då särskilt tydlig.

Mast på Grimetons Radiostation.

Grimetons Radiostation blev världsarv år 2004. Än idag kan stationen sända ut meddelanden som tas emot av radioamatörer världen över.

Unikt radiomeddelande
Imorgon, den 16 november firar Grimeton Världsarvskonventionens 50-årsdag genom att sända ut ett meddelande från Svenska Unescorådets ordförande Lena Sommestad. Hon lyfter särskilt vikten av att bevara våra världsarv eftersom de också medverkar till fred genom dialog och samarbeten världen över.

Lena Sommestad, ordförande i Svenska Unescorådet

Meddelandet kommer att publiceras på Grimeton Radiostations webbplats efter utsändning av Vänföreningen Alexander.

Vill du följa meddelandet direkt kan du göra det via vänföreningens youtubekanal. Youtube-sändningen börjar kl 16.25 CET och långvågssändaren sänder kl 17.00 CET.

Fira genom att skapa din världsarvslogga
Missa heller inte chansen att skapa din egen världsarvslogga! Nu fylls sociala medier av kreativa logotyper med hashtaggen #shapeunescoworldheritage50

Ta vad du har och skapa en egen logga – lägg ut och tagga!

Inspirationsbilder från Svenska Unescorådet:

Du får också gärna använda dig av dessa bilder om du inte hinner skapa egna – bildcred till Svenska Unescorådet.

Läs mer om de svenska världsarven här: Världsarv i Sverige « Svenska Unescorådet

Mer om vad Unesco gör med anledning av jubileet hittar du här: World Heritage Centre – The Next 50 – 50th anniversary of World Heritage (unesco.org)

Läs Grimetons pressmeddelande här: Kreativa världsarvsloggor då Världsarvskonventionen firar 50 år | Grimeton