I samband med att Världsarvskonventionen fyller 50 år vill Svenska Unescorådet, Riksantikvarieämbetet och Sveriges världsarvssamordnare uppmärksamma vikten av våra världsarv och deras bevarande och utveckling.

I Sverige finns 15 av de 1 154 världsarv som upptagits på Unescos världsarvslista. Runt om i världen ser vi ett allt starkare tryck på världsarven. Glaciärer i våra världsarv smälter, exploatering och klimatförändringar skapar stora utmaningar och krig och konflikter runt om i världen riskerar förstöra både världsarv och kulturarv.

Hälsingegårdarna
Hälsingegård i vinterskrud. Foto: Jon Larsson

Läs gärna några av de debattartiklar som Svenska Unescorådet skrivit tillsammans med andra aktörer som arbetar för världsarvens bevarande. En påminnelse om hur viktigt det är att vi tar vara på dessa platser som ärvts ner till oss från tidigare generationer och som vi, i vår tur, kommit överens om att skydda och utveckla för framtiden.

Varje artikel fokuserar på ett specifikt svenskt världsarv.

Ett urval
En överblick över världsarven globalt i Dagens Industri: Unescos världsarvskonvention firar 50 år (di.se)

Södra Ölands odlingslandskap: ”Södra Ölands odlingslandskap bidrar till hållbar utveckling” (barometern.se)

Hällristningarna i Tanum: Viktigt att värna våra världsarv i en allt osäkrare värld | Bohusläningen (bohuslaningen.se)

Hälsingegårdar: Viktigt att värna våra världsarv i en allt osäkrare värld – Ljusnan

Här kan du läsa mer om hur Unesco firar 50-årsjubileet och ta del av material och konferenser som tar upp många aspekter av våra världsarv.
World Heritage Centre – The Next 50 – 50th anniversary of World Heritage (unesco.org)

Gå direkt till livesändning på youtube: ”NEXT 50 The future of World Heritage in challenging times. Enhancing resilience and sustainability” – YouTube

Vill du skapa en egen världsarvslogotyp för att fira Världsarvskonventionen i sociala medier och synliggöra dem för ännu fler – varmt välkommen att skapa en egen eller låna vår.

Tagga med #shapeunescoworldheritage50 och #TheNext50