Enligt Unescos preliminära bedömning har, som tidigare rapporterats, monumenten och byggnaderna i Kathmandudalen och andra kultur- och naturarv i närheten skadats svårt av jordbävningen. I synnerhet tre av monumenten är helt förstörda.

nepal-highlight-2

 

Nepals naturarv, i synnerhet världsarvet Sagarmatha nationalpark där också Mount Everest finns, har också påverkats i hög grad av skalvet. Däremot har det lyckligtvis visats sig att Buddhas födelseplats Lambini och nationalparken Chitwan har klarat sig med endast mindre skador.

Unesco mobiliserar nu sin expertis till stöd för Nepal

Enligt uppgifter från Unescos huvudkontor i Paris så planerar Unesco just nu en internationell expertmission för att undersöka skadorna och utifrån det ge stöd och råd till Nepals myndigheter om hur man kan skydda och återuppbygga världsarven, säger Mats Djurberg, Svenska Unescorådets generalsekreterare

Kathmandudalens världsarv består av sju grupper av monument och byggnader som härstammar från en bred historisk och kulturell bakgrund. Detta har gjort dalen världsberömd, här har också jordbävningen slagit hårdast mot.

Nepal har totalt fyra världsarv

Sagarmatha Nationalpark

Kathmandu-dalen

Chitwau Nationalpark

Lumbini (Buddas födelseplats)

Med anledning av katastrofen har Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg uttalat sig i Sveriges Radio.

Lyssna på intervjun här