Sverige kandiderar i år till en plats i Unescos styrelse för peioden 2013-2017. Den svenska kandidaten utses av Regeringskansliet som idag presenterade att valet föll på den tidigare statssekreteraren Amelie von Zweigbergk.

Unesco har under de senaste åren tagit viktiga steg för ökad effektivitet och relevans. Ytterligare åtgärder behövs dock för att stärka Unescos förmåga att ta sig an de globala utmaningarna inom organisationens breda ansvarsområde.

– Unesco ansvarar för flera viktiga frågor. Som den svenska rösten i styrelsen hoppas jag kunna få driva på för svenska hjärtefrågor som press- och yttrandefrihet samt både flickors och pojkars rätt till en god utbildning, säger Amelie von Zweigbergk.

Under generalkonferensen i november senare i år röstas den nya styrelsen fram. Sverige har ett nära samarbete med de andra nordiska länderna och den svenska kandidaten representerar även övriga Norden i styrelsen. I den nuvarande styrelsen sitter Danmark för de nordiska länderna.

Amelies roll blir att fram till valet i november 2013 vara ansiktet utåt för kampanjen och företräda Sverige på olika möten och av Sverige initierade aktiviteter framförallt vid Unescos sekretariat i Paris. Under våren planerar Sverige bl. a. att organisera ett seminarium inom ramen för FN:s internationella år för vattensamarbete; på internationella kvinnodagen den 8 mars kommer Sverige och Unesco tillsammans med Sveriges Radio P2 och fransk nationell radio att organisera en konsert med svenska kvinnliga kompositörer som kommer att direktsändas i svensk och fransk radio. En officiell kampanjsida kommer inom kort att lanseras på regeringens hemsida.