Abdi-Noor Mohamed är årets LUCS-stipendiat för sitt engagemang i integration och mänskliga rättigheter. Lokalt Unescocenter för samverkan (LUCS) delar ut ett stipendium till den som främjar lokal utveckling och verkar för ett hållbart interkulturellt samhälle. Vinnaren får 10 000 kronor och ett tvådagars besök på Unescos huvudkontor i Paris.

Abdi-Noor Mohamed på Unescos huvudkontor i Paris

Grattis till stipendiet. Hur känns det?

– Det känns roligt att bli uppmärksammad för mitt arbete inom social integration. Jag är glad över att mitt engagemang erkänns.

2015 påbörjade Abdi-Noor Mohamed ett projekt om somaliskt kulturarv i Sverige tillsammans med Unesco-professorn Cornelius Holtorf vid Linnéuniversitetet. Nu arbetar Abdi-Noor Mohamed med att integrera nyanlända och stötta dem som vill starta företag utifrån sina egna kulturarv.

– Kulturarv är en bro till integration. Många som kommer hit har ingen tillgång till det svenska samhället. Men genom att få skapa och visa upp var vi kommer ifrån, kan vi mötas och se varandra. Därför är det viktigt att människor från olika länder och kulturer träffas genom olika sociala aktiviteter. Om vi inte träffas finns det ingen möjlighet att förstå och känna sympati för varandra.

Abdi-Noor Mohamed kom till Sverige från Somalia för tolv år sedan. I Somalia var han en av grundarna till ett nätverk för fred och mänskliga rättigheter. Han har även skrivit böcker och arbetat som journalist.

– Det var krig i Somalia. Kompisar och familjer splittrades. Jag tänkte, vad kan jag göra? Jag kan använda min penna som ett verktyg, jag började skriva och blev journalist. Tanken var att dokumentera kriget och samtidigt arbeta för fred.

Tillslut blev det för farligt att vara kvar i Somalia, journalister och människorättsaktivister fängslades om de uttryckte sig kritiskt om staten. Abdi-Noor Mohamed bestämde sig för att fly. Väl i Sverige fortsatte han arbeta för mänskliga rättigheter och integration, bland annat genom att starta Migrations Memories Center, för detta belönas han med LUCS-stipendium.

Du är nyss hemkommen från besöket på Unescos huvudkontor i Paris. Hur var det där?

– Spännande! Jag har haft kontakt med många inom mänskliga rättigheter och vi har utbytt erfarenheter. Jag är imponerad över hur man arbetar inom Unesco för att driva kärnfrågorna framåt mot förändring. Det har varit ett tight schema, jag har knappt haft tid att ringa min familj. Men jag har väldigt mycket att berätta för dem när jag kommer hem.