Unescos generaldirektör Irina Bokova har utsett ärkebiskop Emeritus Desmond Tutu från Sydafrika till mottagare av 2012 års Unesco/Bilbao-pris för främjande av en kultur för mänskliga rättigheter. Prisutdelningen sker vid Unescos sekretariat i Paris den 10 december som är den internationella dagen för mänskliga rättigheter. 

Genom valet av pristagare uppmärksammar juryn Desmond Tutus viktiga roll i att bygga ett demokratiskt, icke-rasistiskt Sydafrika, hans bidrag i rollen som ordförande för Sydafrikas sannings- och försoningskommission och hans aktivism och främjande av icke-våld, diskriminering och orättvisor, speciellt bland unga. Juryn betonade även Tutus bidrag till FNs och Unescos arbete inom frågor om mänskliga rättigheter.

Unesco/Bilbao-priset för främjande av en kultur för mänskliga rättigheter skapades 2008 tack vare en generös gåva från staden Bilbao, och prissumman är 30 000 USD. Priset går till personer eller organisationer som genom utbildning och forskning främjat mänskliga rättigheter, och tjänar även till att öka medvetenheten om mänskliga rättigheter i synnerhet bland beslutsfattare.

» Läs mer om Desmond Tutu som vinnare av priset.

» Läs mer om Unesco/Bilbao-priset.