Bild på ett utav bidragen från Sydafrika. Bidraget är från Gouritz Cluster Biosphere Reserve, Scheeperskraal Primary School, Daskop Road, Western Cape, South Africa.
Bild på bidraget från Gouritz Cluster Biosphere Reserve, Scheeperskraal Primary School, Daskop Road, Western Cape, South Africa.

Hur kan vi i världen bli bättre på att tänka hållbart? Tävlingen ”Biosfärutmaningen” är ett sätt att göra just det. Biosfärutmaningen startade i Sverige och har vuxit, översatts till engelska och för varje år engagerar skolor i flera olika länder. Syftet med Biosfärutmaningen är att lyfta fram effekten av att många gör något tillsammans. Förra årets utmaning handlade om att samla skräp i skolans närområde, sortera det som går att återvinna och sedan skapa ett djur av det som finns i det aktuella biosfärområdet.

Denna idé spred sig hela vägen till ett biosfärområde i Sydafrika där en skola samlade in skräp som de sedan sorterade och sålde – med pengarna de tjänade sponsrades skolluncher för elever som annars inte skulle kunna gå i skolan.

Unescos har utnämnt 669 biosfärområden som ska hitta lokala lösningar på globala utmaningar. Ett sätt att göra det är genom biosfärutmaningen, som lyfter fram effekten av att många gör någonting tillsammans och visar elever att det går att förändra världen tillsammans.

Biosfärutmaningen startades 2015 av Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle och är gemensam för grundskolor inom Mariestads-, Götenes- och Lidköpings kommun. Utmaningen ska vara utformad så att alla elever kan delta.

I år handlar Biosfärutmaningen om att klassen med hjälp av egna bilder ska visa upp en favoritplats i vårt biosfärområde. Platsen kan vara ett ställe som är viktig för eleverna. En plats där man kan hämta ny energi, får lugn och ro, eller ett ställe där man får busa och tävla så mycket man vill! Tillsammans kommer klasserna att visa upp ett helt gäng vackra, härliga och häftiga platser som finns i biosfärområdet.

Årets biosfärutmaning sker i samverkan med biosfärprojektet *Här finns liv som ska inspirera, lyfta och levandegöra det engagerade arbete som pågår runtom i biosfärområdet för att stärka en hållbar samhällsutveckling. Resultatet av årets biosfärutmaning kommer att visas vid den nya utställningen *Här finns liv på naturum Vänerskärgården vid Läckö slott.

Mer information om Biosfärutmaningen finns här.

Mer information om årets utmaning finns här.