Foto: Irina Bokova, Unescos generaldirektör © UNESCO
Foto: Irina Bokova, Unescos generaldirektör © UNESCO

Irina Bokova avlade eden som generaldirektör för Unesco, för en andra period på fyra år. Ceremonin ägde rum under generalkonferensen i Paris. “Unesco finns här för att påminna oss om att varaktig fred och hållbar utveckling är två sidor av samma mynt, fred kan inte uppnås utan fattigdomsbekämpning, och fattigdomsbekämpning kan inte uppnås utan fred” sa Bokova under sitt tacktal.

Abdel Rahmane Ben Essayouti, imam för Djingareyber moskén i Timbukti, Mali uttrycket sin tacksamhet för att Unesco hållit sitt löfte om återuppbyggnad och rekonstruktion av världsarven i Mali. Hans tacksamhet riktades också till Bokova och hennes modiga beslut att besöka Timbuktu, ett beslut som ingav hopp och visade på hennes djupa engagemang. Talen blandades med sång, och den amerikanska jazzsångerskan Nicole Slack-Jones sjöng Louis Armstrongs klassiska ”What a Wonderful World” i en acapella version.

”Eden som jag precis har avlagt är ett löfte om humanism. Mänsklig kreativitet är vår stora styrka, en bottenlös källa, vars kraft vi måste frigöra. Det är Unescos humanistiska uppdrag, och det har ledsagat mig i allt som jag har gjort” sa Bokova inför medlemsstaterna.

Läs mer om ceremonin