Årets mottagare av LUCS-stipendiet är fältassistenten Charlotta Volkert för sitt engagemang i den nystartade Tjejfotbollen i Borlänge.

I januari 2019 startade Charlotta fotbollsträningar för flickor i Borlänge. Fotbollsskolan fick namnet ”Tjejfotbollen” och finns i den västra delen utav staden – ett av Borlänges mest socioekonomiskt utsatta områden. Tjejfotbollen ger unga flickor en möjlighet att utöva en fritidsaktivitet och känna sig mer inkluderade i samhället.

Stort grattis till stipendiet! Hur känns det?

– Tack så mycket, det känns jättekul såklart!

Hur kom du på idén att starta Tjejfotbollen?

– Idén fick jag när jag var ute på skolor och arbetade som fältassistent. Då såg jag hur tufft det är för flickor att få vara med killarna och spela fotboll ute på rasterna. Det är en hård attityd från killarna. Tjejerna får knappt några passningar från pojkarna bara för att de är flickor.

En dag satt det en tjej och grät ensam på sin rast. Jag frågade henne varför hon var ledsen, varav hon svarade att hon ville spela fotboll men fick inte vara med av killarna. Jag kände igen mig i det då jag var med om exakt samma upplevelser när jag var barn. Då skapade jag ett forum för tjejerna där de får spela fotboll på deras villkor i en trygg miljö utifrån deras egna förutsättningar. Att behovet sen var så stort hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Vad kommer Unesco LUCS-priset betyda för dig och verksamheten?

– Det betyder såklart jättemycket att en organisation som Unesco, som dagligen arbetar för mänskliga rättigheter, har sett och gillar det jag gör med tjejfotbollen. Jag är glad att det uppmärksammas så att fler kan få en förståelse för vilka utmaningar vi står inför och förhoppningsvis kan det inspirera andra till att göra liknande arbeten som bland annat förebygger utanförskap.

I priset ingår en resa till Paris och Unesco. Vad hoppas du få lära dig under studieresan?

– Jag ser väldigt mycket fram emot resan, att få lära mig mer om Unesco allmänt och vad de gör, speciellt för ungdomar. Hur de till exempel använder idrotten för att få fler att känna sig inkluderade. Jag hoppas att få åka hem med en massa ny inspiration!