världslärardagen

Den internationella lärardagen har firats den 5 oktober sedan 1994 då Unesco instiftade dagen. Utbildning och kunskap är viktiga drivkrafter för samhällsutveckling och lärarna har en avgörande roll i att uppnå utbildning av god kvalitet. Därför uppmärksammas lärarna och deras betydelse denna dag.

Det finns många länder där det fortfarande finns lärare som bara har några få års grundskoleutbildning eller till och med är analfabeter. Idag står vi inför en global kunskapskris, då 250 miljoner barn runt om i världen inte får chansen att lära sig skriva och läsa. Miljoner nyutbildade lärare världen runt behöver rekryteras för att nå målet om utbildning för alla. Unesco bidrar till utvecklingen av utbildningsmaterial för att stödja lärarna i deras yrke och arbetar för att höja lärarnas status.

Internationella lärardagen är ett sätt att uppmärksamma lärarnas situation och deras betydelse för vårt samhälle. I Sverige är det framförallt Lärarförbundet som uppmärksammar dagen genom olika aktiviteter. De genomför bland annat en namninsamling till FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon, som kommer att överlämnas den 5 oktober. Läs om Lärarförbundets planer för dagen på deras hemsida.

Mer information om dagen på Unescos hemsida >

I senaste EFA Global Monitoring Report är det lärarna som är i fokus. Ladda ner rapporten (pdf) >