charlie_hebdo_pilar_04

Unescos flagga vajar på halv stång för att hedra de som drabbats av attacken på franska tidningen Charlie Hebdo och i solidaritet med Frankrike. Unescos generaldirektör Irina Bokova fördömer attacken och säger: ”Jag är förfärad över denna chockerande attack mot den satiriska tidningen Charlie Hebdo, mina tankar går till de anhöriga till de dödade och till dem som har skadats”.

Det var vid lunchtid den 7 januari som tidningens redaktion stormades av beväpnade män och tolv personer dödades, därav några av Frankrikes mest berömda tecknare.

”Det här är mer än en personlig tragedi”, fortsätter Bokova ”det är ett angrepp på media och yttrandefrihet. Världssamfundet kan inte tillåta extremister att tysta det fria flödet av åsikter och idéer. Förövarna av detta angrepp måste ställas inför rätta och Unesco är allt mer fast besluten att stå upp för en fri och oberoende press.”

Unesco är det FN organ som har ett mandat att arbeta med frågor som rör press- och yttrandefrihet, medieutveckling och journalisters säkerhet i både traditionella och digitala medier över hela världen. Generaldirektör Bokova fördömer systematiskt mord på journalister runt om i världen och efterfrågar effektiv rättsskipning och ansvarsutkrävande. Unesco leder FNs handlingsplan för journalisters säkerhet och arbetar med regeringar världen över, samt leder FN agerade på området. Sverige ger starkt stöd till Unescos arbete kring detta.

Länk till Bokovas uttalande >
Unescos pressmeddelande den 8 januari >

charlie-hebdo-drup-infocus