Måndagen den 18 februari har Unesco utsett till “Day of Solidarity with Mali”, en dag för solidaritet med Mali. På Unescos sekretariat i Paris samlade generaldirektör Bokova beslutsfattare och experter från Mali, Frankrike och Unesco för att utarbeta en arbetsplan för återuppbyggnad och fortsatt skydd av kulturarven i norra Mali.

Foto: Restaurationer utförs på Sankaré moskéen i Timbuktu 2003 ©Unesco/T.Joffroy/CRATerre-EAG

Konflikten i norra Mali har drabbat stora delar av Malis rika kulturarv, bland annat flera moskéer och mausoleer samt Timbuktus samling av antika manuskript.

På mötet i Paris gav experter som arbetar med kulturarven, på museum och bibliotek i Mali en rapport om dagsläget i landet. Man diskuterade också fortsättningen på det Unesco-stödda arbetet med att digitalisera de antika manuskripten i Timbuktu. Vid en presskonferens under eftermiddagen presenteras en arbetsplan och på kvällen hålls sedan en konsert med kända maliska artister så som Rokia Traoré, Bafing Kul & the Appolo Band och Inna Modja.

Unescos generaldirektör Bokova besökte Mali i början av februari tillsammans med Frankrikes president Hollande för att påbörja arbetet med en plan för återuppbyggnad och skydd av Malis kulturarv. Unesco har utvecklat samarbetet med Interpol, WCO (Världstullorganisationen) samt italiensk och frank polis för att förebygga att kulturobjekt smugglas ut ur landet. Generaldirektör Bokova har instiftat en speciell fond för akut stöd till Mali, och Unesco har tagit fram en karta över kulturarven och ett ”Kulturarvspass” för att öka medvetenheten i världen om vilken förödelse konflikten i Mali leder till.

» Unescos karta över Timbuktus kulturarv

» Läs mer om  Timbuktus antika manuskript