Vill du också praktisera med kommunikation på Svenska Unescorådet? Läs mer här!

Maria Gustafson Danielsson gjorde praktik på Svenska Unescorådet under hösten 2016. Hon är journalist med examen från Södertörns högskola och gjorde sin praktik några år efter avslutad utbildning för att bredda sin kompetens som kommunikatör.

 

Porträttbild på Maria Gustafson Danielsson

”Jag kände att allt var förhandlingsbart, så länge jag kunde motivera mina idéer, vilket gjorde att jag kunde anpassa min praktik efter mina egna intressen.”

-Maria Gustafsson Danielsson

 

 

 

Berätta lite om vad dig själv och vad du gör!

Just nu håller jag på att färdigställa ett bokmanus som jag arbetat med under en längre period, parallellt med jobb och studier. Jag volontärarbetar även på en förening som arbetar för ungas psykiska hälsa, och jobbar på Forum Carpe som arbetar med kompetensutveckling och nätverk för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning.

Varför valde du att göra praktik på Svenska Unescorådet?

Jag hade länge känt att jag ville jobba med frågor som dels engagerar i samhället, men som även engagerar mig. Med den ingången började jag söka mig mot kommunikatörs- och informatörsyrket, men upplevde att jag blev bortgallrad i många ansökningsprocesser på grund av att jag hade en journalistikbakgrund istället för en kommunikatörsbakgrund, trots att dessa yrken innebär liknande arbetsuppgifter. Jag fick ofta höra att jag inte arbetat strategiskt, åtminstone inte på pappret. Då kom jag på att praktik var ett bra alternativ för att höja mina meriter. Svenska Unescorådet var det första som dök upp när jag började leta och jag kände direkt att det verkade vara en intressant och spännande praktikplats. Unesco jobbar för en bra grej och då ville jag vara med helt enkelt.

På vilket sätt har du fått användning för din utbildningsbakgrund under din praktik och vice versa?

2011 tog jag min examen i journalistik och samhällsstudier med inriktning på etnologi, människan som kulturvarelse, och har efter det arbetat med samhällsbevakning, människor och kommunikation genom journalistiken. Därför var det snarare min arbetserfarenhet som jag tog med mig till praktiken, främst textproduktion, fotografering och vanan att träffa mycket nya människor. Det jag tar med mig ifrån min praktik är framförallt en medvetenhet om att jag kan mycket mer än vad jag trodde. Jag känner mig helt enkelt tryggare i mina kunskaper, vilket är den bästa bekräftelsen man kan få. Jag har även lärt mig massor om Svenska Unescorådet och fått mer detaljkunskap om svensk politik i och med det nära samarbetet med Regeringskansliet. Att Unesco arbetar så engagerat med journalisters säkerhet blev en välkommen överraskning, eftersom jag såklart är mycket intresserad av de frågorna!

Vilka arbetsuppgifter hade du?

Mycket av det jag gjorde var inom området digital kommunikation: uppdatering och utveckling av Svenska Unescorådets hemsida, kommunikationsplan och sociala medier. Jag designade även layout till informationsmaterial, till exempel rollups och broschyrer. Mina kunskaper togs verkligen på allvar, och jag fick tycka till om allt möjligt, även mina arbetsuppgifter. Jag kände att allt var förhandlingsbart, så länge jag kunde motivera mina idéer, vilket gjorde att jag kunde anpassa min praktik efter mina egna intressen.

Tips till framtida praktikanter?

Det är en perfekt praktikplats om man vill lära sig mycket om sådant som ligger inom ramen för det som Svenska Unescorådet och Unesco sysslar med, oavsett vilken bakgrund man har. Att ta för sig och inte vara rädd för att ta plats eller komma med nya idéer uppskattas!


Vi söker nu praktikanter för hösten 2017! Läs mer om praktiken och skicka din ansökan senast 15 april.