I krigets fotspår har flera delar av världsarvet Palmyra blivit förstörda. Fotografen, konstnären och författaren Eric Ericson hann vistas flera månader i världsarvet innan krigsutbrottet för att dokumentera den unika ruinstaden. Nu visas hans fotografier i utställningen Palmyra – en utställning om ett krigsbrott.


Vy över världsarvet Palmyra
© Eric Ericson / pressbild

Om utställningen

– Palmyra är ett av flera kulturarv som drabbats hårt av kriget i Syrien. Vi vill lyfta fram kulturarvets emotionella och symboliska värden samt uppmärksamma situationen i Syrien. Vi vill även belysa den omfattande handeln med så kallade blodsantikviteter – artefakter som finansierar terror, säger Eric Ericson. 

Utställningen öppnar den 10 juni på Kulturkvarteren i Hjo och pågår till 23 september. Bakom utställningen ligger Eric Ericson tillsammans med Hjos f.d. stadsarkitekt PG Ylander. Producent är Maria Setzer på Hjo kommun. 

Om Eric Ericson

Eric Ericson (f. 1972) har under arbetet med boken Palmyra som utkom 2009 besökt Syrien över ett dussin gånger. I våras utkom även boken Mannen i Damaskus som handlar om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner som efter andra världskriget bosatte sig i Syrien. Han har även skrivit den hyllade klassikern Brev till samhället och varit pjäsförfattare till Dramatens uppsättning Brev från Eric Ericson

Läs mer

Om utställningen

Om kulturarvsförstörelse