Svenska Unescopriset går i år till Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen. De har som medlem i Unescos nätverk Creative Cities lyft fram jämtländsk kultur och kreativ gastronomi som nyckel till hållbar utveckling och tillväxt.

Panorama över Stortorget i Östersund
Panorama över Stortorget i Östersund. © Roger Strandberg – Östersunds kommun

Svenska Unescopriset uppmärksammar en individ eller organisation som gjort en framstående insats inom Unescos verksamhetsområden. Östersund och Region Jämtland Härjedalen tilldelas priset för sitt arbete i Unesconätverket Creative Cities, som samlar städer där kreativitet är en nyckelfaktor för hållbar utveckling. Östersund, och Region Jämtland Härjedalen, är medlem sedan 2010 inom gastronomi, ett av nätverkets sju kreativa områden.

Bild på mat från Östersund

Nätverksarbetet har drivits som en regional fråga där stad och landsbygd samverkar kring gemensamma mål inom gastronomi, kultur och turism. Östersund och Region Jämtland Härjedalen har även inspirerat andra städer i nätverket att utveckla medlemskapets lokala förankring. Motiveringen lyder:

Priset ges för ett uthålligt och omfattande engagemang inom Unesco-nätverket för städer och en höjdpunkt i arbetet var arrangemanget av nätverkets globala årsmöte 2016 med Östersund som värd, kompletterat med konferenser inom forskning och gastronomi. Årsmötet blev en stimulans för hela nätverket genom den uppfinningsrikedom och förankring som mötet visade.

Parallellt med årsmötet, vilket besöktes av representanter för över 100 UNESCO Creative Cities från 50 länder, genomfördes festivalen Gastronomy and Culture Week, där jämtländsk kultur och gastronomi stod i centrum.

-”Jag är stolt och glad över att allt det arbete som så många personer lade ner för att bjuda alla deltagare på en annorlunda upplevelse uppmärksammas med detta pris”, säger AnnSofie Andersson, Kommunstyrelsens ordförande, Östersunds kommun.

Priset delas ut på det årliga mötet med Unesco-Sverige den 16 mars.

Read this article in English

Svenska Unescoprisets logo

 

 

 

 

Läs mer:

Om Svenska Unescopriset

Om UNESCO Creative City Östersund/Region Jämtland Härjedalen

Om UNESCO Creative Cities Network