I förra veckan hölls årsmötet för Unescos Creative Cities-nätverk i Östersund. Nätverkets 116 städer från 54 länder var inbjudna att delta. Östersund är den enda svenska staden och erbjöd sig att hålla i årsmötet 2016 som också är det tionde i ordningen. Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg var en av invigningstalarna.

– Vi lever i en värld i dag där över hälften av världens befolkning lever i städer. Vi måste komma fram med exempel, idéer, skapa kreativa lösningar på många hållbarhetsproblem, inspirera varandra. Det här är ett fantastiskt tillfälle, sa han i en intervju med Östersunds-posten efteråt.

Mats Djurberg berättade också i intervjun att Östersund är bra på att lyfta fram det unika i regionen.

– Jag tror faktiskt att det kommer att betyda mycket för regionen.

Efter årsmötet var det flera som hyllade Östersund och deras mer informella version av årsmötet. Huvudtalaren och moderatorn Charles Landry menade i ett pressmeddelande att Östersund ”tagit årsmötet till en ny nivå” och att ”aldrig tidigare i nätverkets historia har delegaterna erbjudits en sådan heltäckande upplevelse av mat, kultur, möten och idéutbyte med lokal förankring. Detta är vad nätverket handlar om, att träffas, utbyta kunskap och uppleva saker tillsammans.”
Något Mats Djurberg håller med om.

– Arrangemanget i Östersund var verkligen lyckat och det bevisar också hur viktigt det är att lägga FN-möten även utanför Stockholm, säger han.

Creative Cities-nätverkets årsmöte 2017 kommer att hållas i den franska staden Enghien-les-Bains.

Läs hela artikeln från Östersunds-posten här och se intervjun med Mats Djurberg i webbtv-klippet från cirka 00:34.

Här kan du läsa mer om Creative Cities-nätverkets årsmöte i Östersund och här kan du läsa en kort intervju med Jyoti Hosagrahar, chef för Unescos enhet för kreativitet, som invigde årsmötet tillsammans med bland annat Mats Djurberg.

Östersund Creative Cities Network logga