Bokmässans logga
© Bok- och biblioteksmässan

Den 22-25 september är det dags för årets upplaga av Bok- och biblioteksmässan. Temat för i år är yttrandefrihet, ett ämne som går hand i hand med att den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år i december. Frågor som kommer lyftas är bland annat vilka utmaningar och hot står det fria ordet inför i Sverige och världen i dag, vem får delta i det offentliga samtalet och vad kan vi lära av historien?

Unescos vice generaldirektör Getachew Engida inviger mässan tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och bokmässans vd Maria Källsson. Under invigningen kommer musik framföras av den egyptiske protestsångaren Ramy Essam som var en av förgrundsgestalterna under revolutionen i Egypten. I dag är han fristadsmusiker i Malmö.

Getachew Engida
Getachew Engida © UNESCO

Vice generaldirektör Engida kommer också delta på ett flertal seminarier som kretsar kring yttrandefrihet, ett av dem har temat ”Att skriva under hot”. Där kommer Getachew Engida, tillsammans med en författare och en poet som fått skydd i Sverige, att diskutera hur verkligheten ser ut för författare och konstnärer i länder där yttrandefriheten är satt under stark press och vad ett land som Sverige kan göra för att stärka yttrandefriheten.

Under bokmässan kommer även andra förföljda författare, konstnärer och musiker som fått skydd i Sverige och Norge finnas på plats för att berätta sin historia.

Läs mer om temat yttrandefrihet och vad mer som händer under dagarna på bokmässans hemsida.