Unescos generaldirektör Irina Bokova lovordade modet hos den 14-åriga pakistanska flicka, Malala Yousafzai, som på hemväg från skolan skadades i ett mordförsök tidigare denna månad.

I samband med avslutandet av Unescos styrelsemöte hölls en hyllning till Malala där generalsekreteraren uttalade sig. Bokova talade bland annat om Unescos beslutsamhet att fortsätta kampen för att säkerställa rätten för alla flickor och pojkar till utbildning. ”Närhelst och varhelst som en flicka nekas skolgång är det ett angrepp mot alla flickor, mot rätten att lära sig och ätten att leva livet fullt ut, vilket är oacceptabelt”.

Generaldirektören gav även exempel på hur flickor hindras att gå i skola och leva ett värdigt liv. I Mali tillämpas tvångsgifte av unga flickor och andra rekryteras av milis. I april i år förgiftades ett hundratal gymnasielever i Afghanistan av fanatiker, fientligt inställda till flickors utbildning. ”Malala är en symbol för alla dessa flickor. Vi star bakom dem och hyllar deras mod”, sa Bokova under mötet. ”Vi stödjer deras kamp för var individs grundläggande rätt till utbildning, i Pakistan liksom på andra platser.”

Den 9 oktober blev Malala Yousafzai skjuten i huvudet när hon reste hem från skolan i en buss i nordöstra Pakistan. Enligt media har talibanerna tagit på sig ansvaret för attacken då två andra skolflickor skadades. Malala Yousafzai fördes till brittisk sjukhus den 15 oktober för långvarig medicinsk behandling.

Malala Yousafzai väckte uppmärksamhet 2009 när hon publicerade en blogg där hon berättar om sitt liv i Swat, i ett område som står under talibanernas kontroll. Hon blev sedan en aktivist kampanj för barns och flickors rättigheter.

Pakistans delegat för Unesco uttryckte att ”Malala som idag i kritiskt tillstånd vårdas på ett sjukhus i Storbritannien på för sina allvarliga skador, och inväntar en skalloperation, har blivit en världskänd ikon, en symbol för flickors rätt till utbildning. Genom att hylla Malalas mod, hyllas också tiotusentals modiga unga flickor världen över”.