Porträttbild Malin Sörberg
Malin Sörberg Foto: Privat

Malin Sörberg gjorde praktik på Svenska Unescorådet våren 2015. Hon har en kandidatexamen i Internationella relationer från Stockholms universitet och gjorde praktiken som en del av sin utbildning.

Berätta lite om dig själv?

– Jag har ett intresse för FN-frågor och var med och startade upp FN:s studentdel på Stockholms universitet som heter UNA University. Sedan jag släppte det sitter jag i styrelsen för Stockholms FN-förening. Sedan ett år tillbaka jobbar jag på Migrationsverkets mottagningsenhet med boende, så jag jobbar främst ute på anläggningsboenden som finns i Stockholmsområdet.

Hur kommer det sig att du sökte praktik hos Svenska Unescorådet?

– Jag var med på FN-dagen som anordnades på Stockholms universitet och Svenska Unescorådet hade en timme där de berättade om sig själva och Unescos verksamhet. Jag träffade Mats (Djurberg, Svenska Unescorådets generalsekreterare reds. anm.) där och han berättade att ansökningstiden till deras praktiktermin skulle gå ut dagen efter, och eftersom jag haft ett intresse för FN-frågor väldigt länge gjorde det att Unesco kändes väldigt intressant. Det var lite av en slump, men sen träffade jag en tidigare praktikant i FN-sammanhang som rekommenderade praktiken väldigt varmt. Jag hade också gjort praktik på regeringskansliet tidigare och den dubbla rollen som Svenska Unescorådet har med dels att jobba mot Unesco och dels mot regeringskansliet och utbildningsdepartementet lockade mig.

Vad lärde du dig?

– Om jag ser på det ur ett lite större perspektiv fick lära mig väldigt mycket om Unesco och dess fyra olika områden. Jag hade kunskap om ett eller två av dem innan men fick lära mig mycket intressanta saker som gör att jag ofta hör saker än i dag som jag kopplar till Unescos arbete. Arbetet var väldigt varierande och jag som praktikant hade många olika arbetsuppgifter som att skriva, anordna olika event, delta i möten och politiska avstämningar. Jag tog också med mig att jag i mitt yrkesliv vill ha ett varierande arbetet så jag fortsätter utvecklas som person.

Vad har du tagit med dig av praktiken till ditt nuvarande yrke?

– Runt Svenska Unescorådet finns det ett nätverk av personer med olika yrken och på olika arbetsplatser som måste förenas och komma överens om samma agenda, det var någonting jag lärde mig mer om och som jag haft användning av. Jag har också med mig hur man hanterar ett högt arbetstempo och prioriterar när det är det och att det finns chans att påverka och att det jag gör faktiskt har betydelse, vilket är en väldigt viktig känsla.

Vad vill du tipsa och/eller säga till framtida sökanden och praktikanter?

– Något jag tycker är unikt med Unesco är att man jobbar med frågor som passar många. Svenska Unescorådet har FN-kopplingen men tillhör Utbildningsdepartementet, vilket gör att du kan vara intresserad av till exempel kultur, samhällsvetenskapliga ämnen eller kommunikation. Jag tycker det är en styrka att det finns så mycket och som praktikant får man plats och man får ta plats. Även om man inte vet så mycket om FN kan man ändå söka eftersom att man får lära sig väldigt mycket. Du blir mer som en kollega och det blir mer som ett arbete än en praktik men du behöver inte stå som ytterst ansvarig för det jobb du gör. I efterhand kan jag se att jag har utvecklats, både för framtida arbetsliv och som person, av min praktik på Svenska Unescorådet.

Klicka dig vidare för att se hur du söker praktik här.