Niklas Sagrén
”På Svenska Unescorådet fanns utrymme att komma med egna initiativ” – Niklas Sagrén, praktikant på Svenska Unescorådet våren 2017.

Niklas Sagrén hade praktik på Svenska Unescorådet våren 2017. Just nu arbetar han på Försvarshögskolan som kommunikatör.

Kan du berätta lite om dig själv?
Jag heter Niklas Sagrén och är 26 år. Just nu jobbar jag som kommunikatör på Försvarshögskolan, innan dess hade jag praktik på Svenska Unescorådet. Praktiken var en del av min utbildning på Linköpings universitet, en kandidatexamen i Kultur, samhälle och mediegestaltning.

Hur kommer det sig att du valde att göra praktik på Svenska Unescorådet?
Min kompis hittade annonsen och tipsade om att praktiken skulle passa mig bra. Jag höll med, och tänkte att det var en kul blandning av att få jobba med internationella frågor, utbildning och kultur, som jag tycker är viktigt. Eftersom Svenska Unescorådet arbetar med allt detta passade det mig utmärkt.

Vilka arbetsuppgifter hade du?
Jag var kommunikationspraktikant och mina huvudsakliga uppgifter var att jobba med hemsidan och uppdatera sociala medier med innehåll. Hände det någonting spännande kunde jag till exempel skriva en artikel på hemsidan och dela den på sociala medier. Jag satsade mycket på Svenska Unescorådets Instagram, fota människor som vi intervjuade eller hade möten med. Det handlade helt enkelt om att hålla de externa kommunikationskanalerna igång.

Var det lärorikt?
Det tycker jag absolut, jag fick lära mig massor. Det var kul eftersom jag innan praktiken haft en känsla av att många arbetsplatser handlar om att bli tillsagd vad man ska göra, och sen göra det. På Svenska Unescorådet fanns utrymme att komma med egna initiativ och jag var själv ansvarig för att få mina arbetsuppgifter gjorda på ett bra sätt. Detta gjorde att jag fick bidra med min kompetens och inte bara min tid, vilket kändes bra.

Har du några tips till framtida praktikanter?
Många tidigare praktikanter säger att man ska söka praktik på Svenska Unescorådet och att man ska ta för sig, det håller jag absolut med om. Jag skulle dessutom vilja lägga till att man ska försöka ha en bra plan och fundera på vad man själv vill få ut av sin praktik och se till att man uppnår sina mål. Se till att du utvecklar det du vill utveckla och följ upp med din handledare.

Är du intresserad av att praktisera på Svenska Unescorådets kansli? Ansökningar till vårterminen 2019 tas emot fram till 10 oktober. Läs mer här.