Idag den 21 november, firas hundraårsjubileet till minne av Raoul Wallenbergs födelse med ett evenemang vid Unesco i Paris arrangerat av Sveriges och Ungerns delegationer för Unesco.

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat och människorättskämpe som under andra världskriget räddade nästan 100 000 judar i Budapest undan förintelsen. Han utfärdade skyddspass, hindrade tåg på väg mot koncentrationsläger och försåg människor med säkert boende. Wallenbergs öde efter hans arrestering och försvinnande år 1945 är ännu ett mysterium. Men hans minne och hans prestationer lever kvar, som en påminnelse om att modiga individer kan göra en stor skillnad, och att alla har ett ansvar att bekämpa rasism och nazism.

Tillställningen på Unescos sekretariat den 21 november inleds av Unescos Generaldirektör Irina Bokova och innefattar utöver musik och scenframträdanden bland annat ett vittnesmål från en kvinna som räddats av Wallenberg och överlevt förintelsen. Slutligen visas filmen ”God afton Herr Wallenberg” om Wallenbergs insatser under hans sista veckor i Budapest.

» Läs mer om evenemanget.