Måndagen den 2 november arrangerar Svenska Unescorådet ett webbsänt seminarium tillsammans med Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Medieinstitutet Fojo och Journalistförbundet i samband med den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister.  Dagen instiftades av FN år 2014 för att uppmärksamma att journalister dödas, hotas och trakasseras utan att någon förövare grips eller straffas.

Seminariet kommer att sändas live här https://www.reportrarutangranser.se/event/hot-mot-journalister-ett-hot-mot-demokratin/

Program:

13.00 Pressfrihetspriset 2020

Ekonomier i fritt fall slår undan benen på medieföretag, auktoritära ledare begränsar oberoende journalistik och bakom stängda gränser passar regimer på att tysta kritiska röster. Pressfriheten är på många håll i världen hotad. Reportrar utan gränser delar ut sitt årliga pressfrihetspris till aktörer som kämpar för en fri journalistik och oberoende medier.

Moderator: Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser.

13.45 Utblick: Journalister tystas i Zimbabwe

Genom journalisten Thelma Chikwanha, från Zimbabwe, får vi en inblick i situationen för journalister i landet. Efter att ha sett kollegor misshandlas brutalt och själv ständigt utsatts för hot flydde hon till Frankrike. Under coronapandemin har pressfriheten i Zimbabwe ytterligare inskränkts. Landet har de mest restriktiva och tuffaste undantagslagarna söder om Sahara och under året har flera journalister fängslats. Medverkar gör även  Ansbert Ngurumo, journalist från Tanzania och Lars Tallert, chef internationell policy och utveckling, Fojo.

Moderator: Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser.

14.35 – 15.00 Paus

15.00 Straffrihet för brott mot journalister i Sverige

Hoten mot journalister i Sverige ligger på en konstant på en hög nivå. Samtidigt är det allt färre journalister som polisanmäler brotten och många journalister vittnar om självcensur. Hur gör vi för att ändra utvecklingen? I detta panelsamtal diskuteras motåtgärder, möjliga insatser och samarbeten, för att skydda och stärka Sveriges journalister. Susanna Skarrie, chefredaktör på Hem & Hyra, vittnar om erfarenheten av att bli digitalt trakasserad, Christer Ohlsson, säkerhetschef på Bonnier News, ger sin bild av situationen ute i landet och kommissarie Eva Sund ger en lägesbild av Polisens arbete för att hantera brott som rör journalister. Tror panelen till exempel att pågående utredningen “Ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner” med förslag om skärpt straff för brott mot journalister kan ha en avskräckande effekt?

Moderator: Kersti Forsberg, verksamhetschef, Fojo.

 15.45 Avslutning

Avslutande sammanfattning av Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Unescorådet.