Idag beslutade regeringen att godkänna Storkrikets ansökan om att bli ett Unesco biosfärområde. Unesco kommer i sin tur att fatta beslut om vilka nya biosfärområden som antas till Unescos biosfärprogram, MAB, under världskongressen hösten 2025 i Hangzhou, Kina.

Karta från Storkrikets hemsida. Se detaljerad bild här: Om Biosfärområdet – Biosfärområde Storkriket

Storkriket är ett 110 000 hektar stort område mellan södra Eslöv, Lund och Sjöbo i Skåne län. här bor ca 150 000 människor idag. Områdets karaktär följer den sprickbildning som uppstod för 400 miljoner år sedan och som bland annat har lett till en gravsänka, kallad Vombsjösänkan. Landskapet liknar en mosaik och är hem för en unik mängd olika arter. Här återfinns 22 procent av Sveriges rödlistade arter.

Regeringen har godkänt att Svenska Unescorådet skickar in Storkrikets ansökan till Unesco och bedömer att Storkriket väl motsvarar Unescos kriterier för biosfärområden.

– Sverige har en unik natur som vi måste bevara – inte bara för djurens och växternas skull, utan också för vår egen skull. Vårt samhälle bygger på att vi värnar den biologiska mångfalden och de livsviktiga ekosystemtjänster som den ger oss. För att kommande generationer ska kunna ärva en värld i ekologisk balans, måste vi värna de resurser vi har. För Storkriket fortsätter nu processen inom Unesco, och jag hoppas att den leder till att området snart får status som Sveriges åttonde biosfärområde, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Vad innebär det att bli ett Unesco biosfärområde
Om Unesco godkänner Storkriket som biosfärområde inom ramen för programmet Man and the Biosphere, kommer det framförallt att innebära att Storkriket kan samarbeta internationellt, bidra med kunskap på den globala arenan och ta del av kunskap från andra biosfärområden inom programmet. Det kommer inte att påverka äganderätt, nyttjanderätt eller brukanderätt, utan området förhåller sig till redan rådande regelverk och skyddsstrukturer.

Biosfären – vår livsviktiga miljö
Biosfären är det skikt av vatten, luft och levande organismer som omger vår planet. Vi människor kan inte leva utanför eller utan biosfären, utan ingår i detta komplicerade system, som vi behöver värna och skydda.

Storkriket biosfärområde. Foto: Lunds kommun

Ett biosfärområde är ett område med höga kulturhistoriska och biologiska landskapsvärden. Det fungerar som modellområde för en hållbar utveckling och bidrar till genomförandet av Agenda 2030. Unescos biosfärområden används t.ex. för att hitta lokala lösningar på globala problem. Programmet arbetar aktivt för att bevara biologisk mångfald, stärka och återställa ekosystemtjänster, skapa hållbara, rättvisa ekonomier och livskraftiga samhällen, liksom utveckla metoder och verktyg för att mildra effekten av klimatförändringar.

Biosfärprogrammet
Unescos biosfärprogram Man and the Biosphere (MAB) är ett mellanstatligt program med syftet att på vetenskaplig grund förbättra relationen mellan människan och hennes livsmiljö i ett globalt perspektiv. Programmet startade 1971 och förenar naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Biosfärprogrammet leds av en internationell styrelse och har flera underprogram samt aktiviteter som rör bl.a berg, torrområden, tropiska skogar, stadslandskap, våtmarker, öar och kustnära ekosystem. Styrelsen möts en gång per år och beslutar bland annat om nya biosfärområden. Idag finns det 759 biosfärområden som ligger i 136 länder.

Läs mer om Storkriket och ta del av deras ansökan här.

Läs mer om Sveriges biosfärområden här

Läs regeringens pressmeddelande här

Bilder: Lunds kommun