Sverige och Finland har gemensamt nominerat håvfisketraditionen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Traditionellt håvfiske av sik är ett levande immateriellt kulturarv som sedan flera hundra år förenar och engagerar utövare runt Torneälven på båda sidor av gränsen mellan Sverige och Finland. Håvning är en traditionell fiskemetod som praktiseras i älvens olika forsar, där varje fors har egna delägarlag i både Sverige och Finland. Traditionen har förts vidare i generationer och har en stor kulturell betydelse i båda länderna.

Håvfisket skapar möjligheter till både språklig och kulturell gemenskap, där kunskaper om traditionella fångstmetoder, fiskarnas rörelsemönster och tillverkning av redskap förs vidare mellan utövarna. Förutom själva fisket omfattar traditionen även matkultur, där tillagningen av siken samt språken – svenska, meänkieli och finska – utgör viktiga delar.

Håvfiskesäsongen pågår vanligtvis från juni till mitten av september. I takt med en växande trend för hållbar naturturism och närproducerad mat har flera projekt genomförts för att stärka de lokala traditionerna och samarbetet mellan fiskelag och andra aktörer. Idag finns även ett gemensamt svensk-finskt forskningssamarbete för att kartlägga sikens lekplatser och yngelproduktion. Samtidigt hotas traditionen av klimatförändringar och minskande fiskbestånd, delvis på grund av trålfisket i Bottenhavet.

Efter att nomineringen skickats in av Sverige och Finland kommer Unesco att granska och utvärdera den genom en internationell expertgrupp. Beslut om godkännande fattas av den mellanstatliga kommittén, och besked väntas i december 2026.

Läs mer om håvfiske här: Håvfisketraditionen i Tornedalen – Levande kulturarv

Håvare vid Kukkolaforsen, foto: Jakko Heikkilä / Tornedalens museum

Nomineringen har förberetts av Institutet för språk och folkminnen i Sverige samt Museiverket i Finland, och utarbetats av Tornedalens Museum tillsammans med ett flertal fiskeföreningar i Sverige och Finland.

Läs även Kulturdepartementets pressmeddelande här: Håvfiske i Torneälven nomineras till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv – Regeringen.se

Här återfinns Isof:s pressmeddelande: Håvfisketraditionen i Tornedalen nomineras till Unescolista – Levande kulturarv

Fler immateriella kulturarv på Unescos lista
Sverige har sedan tidigare fått den svenska och norska fäbodkulturen samt den nordiska klinkbåtstraditionen erkända på Unescoss representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Klinkbåtstraditionen nominerades tillsammans med Finland, Färöarna, Island, Norge och Åland.

Det är lätt att förväxla immateriella kulturarv med världsarv. Immateriellt kulturarv handlar om levande traditioner, seder och bruk som förs vidare genom generationer. Till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser. Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet syftar till att säkra respekten för och öka kunskaperna om dess betydelse.

Här kan du läsa mer om immateriellt kulturarv: Intangible Heritage Home – intangible heritage – Culture Sector – UNESCO

Världsarv är platser, orter eller miljöer som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. I Sverige har vi 15 världsarv.

Foto längst upp på sidan: Håvare vid Kukkolaforsen, foto Åsa Pesula / Tornedalens museum