Collage med porträttbilder
Montage: frittord250.se

Den 2 december är det 250 år sedan den svenska Tryckfrihetsförordningen antogs av Sveriges riksdag. Yttrandefrihet är en lika angelägen fråga i dag som den var när den undertecknades. De senaste åren har näthatet ökat lavinartat. Kvinnliga journalister angrips oftare än sina manliga kollegor, oftast inte utifrån vad de rapporterar, utan för att de är kvinnor.

För att uppmärksamma 250-årsdagen bjuder därför Svenska Unescorådet, Medieinstitutet Fojo, Utrikesdepartementet och Svenska Institutet in ett tiotal framstående internationella kvinnliga journalister och skribenter till Stockholm. Syftet är att lyfta fram de, världen över, som inte låter sig tystas. På seminariet delar de inbjudna journalister med sig om sina erfarenheter av hat och hot. Seminariet kommer präglas av erfarenhetsutbyte och diskussioner om strategier och gemensamma lösningar framåt.

Bland de inbjudna märks Galina Timchenko (Ryssland/Lettland), Barkha Dutt (Indien), Baria Alamuddin (Libanon), Anita Sarkeesian (Canada/USA), Jessikka Aro (Finland), Laura Castellano (Mexico), Jamela Alindogan (Filippinerna), Miranda Patrucić (Bosnien), Fatuma Noor (Somalia) och Anna Gullberg (Sverige).

Medverkar gör också Frank la Rue, Unescos biträdande generalsekreterare för kommunikation och information, samt Dunja Mijatović, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) representant för pressfrihet. Seminariet inleds av utrikesminister Margot Wallström. Här finner du en presentation av de inbjudna.

Programmet är endast för inbjudna gäster men går att följa i sin helhet genom streaming den 2 december klockan 13.30 – 16.30. Mer information på Fojos hemsida.

Vill du veta mer om hat och hot mot journalister?
Mats Djurbergs krönika med anledning av att det är 10 år sedan mordet på journalisten Ana Politkovskaya. Publicerad på Sveriges radios Medieormen den 7 oktober.

Seminarium med titeln Europa och det fria ordet. Medverkade gjorde bland annat utrikesminister Margot Wallström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Sändes i P1 den 3 oktober.