DSC_1584

År 2015 fyller Unesco 70 år, det uppmärksammas över världen, och också av Svenska Unescorådet. Den 10 mars samlades ett åttiotal intresserade i Bankhallen på Utrikesdepartementet för att uppmärksamma födelsedagen. Inger Davidson hälsade välkommen och berättade om Unescos arbete och uppmanade alla deltagare att också vara en del i arbetet med att sprida information i Sverige om Unesco. Statssekreterare Helene Öberg från Utbildningsdepartementet talade sedan om den viktiga roll Unesco spelar för regeringen.

Unesco arbetar brett med många olika frågor, och deltagarna fick ta del av tre olika aspekter av det arbetet. Först ut var Johanna MacTaggart som är nationell koordinator för Unescos biosfärprogram, Man and the Biosphere, MAB. Hon berättade om programmet, om de svenska biosfärsområdena och om hur vi alla är en del av biosfären.

Efter vacker körsång från Stockholms musikgymnasium fortsatte eftermiddagen med att Leif Magnusson berättade om Unesco LUCS som är en kunskapsplattform för lokal samverkan, med mål att utveckla och förändra vårt sätt att tänka kring integration och hållbar utveckling.

Dagens sista talare var frilansjournalisten Martin Schibbye, som i sitt födelsedagstal till Unesco berättade om möten med andra journalister i det etiopiska fängelset, om det mod som krävs för arbeta med sin frihet som insats och om hur viktigt Unescos arbete för press- och yttrandefrihet och journalisters säkerhet är. Här kan du läsa Martins tal.

Efter att Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg tackat de medverkande avslutades firandet med en stunds samvaro och samtal bland annat kring informationsspridningen.

 

Läs mer här:

Om biosfärområden

Om Unesco LUCS

Om yttrande- och pressfrihet och journalisters säkerhet